Jomfruhummer

Latin: Nephrops norvegicus
Engelsk: Norwegian lobster, langoustine, scampi
Tysk: Kaiser Garnelen, kaisergranat
Andre navne: Bogstavhummer, Dybhavshummer

LEVESTEDER OG LEVEVIS

Jomfruhummeren lever langs kysterne i dele af Middelhavet og i det nordøstlige Atlanterhav, hvor den foretrækker en blød bund med op til 800 meter vand over sig. Den adskiller sig fra den almindelige hummer ved at leve i dybt vand, og har velsagtens fået sit navn fordi den er både mindre og slankere end hummeren selv.

I Danmark er det især vandet omkring Læsø, der leverer mange jomfruhummere til middagsbordene i Danmark og især udlandet, men også Skagerrak er leveringsdygtig. I udlandet leverer farvandene omkring Norge og England en stor del af verdens jomfruhummere.

Den bløde bund er vigtig for jomfruhummeren, da den om dagen bor i huler, den har gravet i den bløde bund. Om natten jager den små krebsdyr og plankton. Derudover er hummeren også forholdsvis specifik omkring vandets temperatur og voldsomme svingninger i temperaturen kan ofte resultere i stor dødelighed.

De mange krav til levesteder gør, at jomfruhummerne ofte er opdelt i bestande, som lever separate fra hinanden. Det gør også, at voksne jomfruhummere sjældent bevæger sig meget i løbet af livet.

KENDETEGN

Jomfruhummeren er et spinkelt, ti-benet krebsdyr, hvor to af benene har udviklet sig til et sæt lange klør. Skallen er laksefarvet med en lang hale, der omtrent er lige så lang som kroppen, der afsluttes med et hoved med to store, sorte øjne.

Som regel bliver hannen maksimalt 25 centimeter fra pande til halespids, mens hunnen maksimalt bliver 20 centimeter. Normalen er dog omkring 15 centimeter og sjældent mere end 20 centimeter.

Her fanges jomfruhummer

Sæson

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Højsæson

Genkend jomfruhummeren!


GASTRONOMISK

Jomfruhummeren er en gastronomisk delikatesse, der i sæsonen er særdeles efterspurgt. Ofte spises den kogt, bagt eller grillet med kødet som enten hoved- eller birolle i retten, mens skallerne er fremragende til at koge suppe eller bisque på.

Kødet er lyst med en svag rød farve på ryggen, meget fast og lidt finere i konsistens end hummerens kød. Et vigtigt element af tilberedningen er, at man fjerner tarmstrengen langs halens ryg, inden jomfruhummerne udsættes for varme.

SUNDHED

Jomfruhummerens kød er som mager fisk, der er rig på jod, selen og zink. Den indeholder desuden en del E-vitamin.


MADHISTORIE

Selvom den altid har levet i de danske farvande, er det først for relativt nyligt, at jomfruhummeren er blevet eftertragtet at fange og spise. Først i 1930’erne begyndte man at fiske regelmæssigt og industrielt efter jomfruhummer, bl.a. fordi den her fandt anvendelse i konserves, og nye afsætningsmuligheder på det sydeuropæiske marked.

På Læsø var det først i 1970’erne, fiskeriet efter jomfruhummer for alvor tog fart. Herefter blev det dog øens vigtigste fiskeri med eksport til Middelhavslandene. Her spiser man også jomfruhummerne, som de fleste andre spiser rejer. På toastbrød med smør med et stort læs jomfruhummerhaler på. Det specielle er så, at man drikker kaffe til. Øens jomfruhummerfiskeri ligger i naturlig forlængelse af tidligere århundreders tradition for hummerfiskeri fra netop Læsø.  

I dag er jomfruhummeren en markant del af Læsøs branding med en skulptur på Østerby og den store årlige Læsø Jomfruhummerfestival.

I køkkenet med jomfruhummer


Anbefalede opskrifter med jomfruhummer >

Bestil fisk & måltidskasser >



Fiskerne, auktion & opskæring