Nulstil dit kodeord



×
Udskriv siden

Smørfisk

Familie: Stromateidae

Engelsk: Butterfish

Tysk: Medusenfische

Smagen

Det er en yderst velsmagende, men fed fisk, med et stort indhold af jod.

Kendetegn

En smørfisk bliver normalt mellem 35-45 cm lang og vejer mellem 1-1,5 kg. Dens farve er for det meste sort/grøn på oversiden og en del lysere på undersiden. Navnet smørfisk er en fællesbetegnelse for en række beslægtede arter af fiskefamilien Stromateidae. Den kan af udseende minde om tun og makrel.

Levevis

Smørfisken bliver primært fanget omkring New Zealand og Australien, og i et mindre omfang i Atlanterhavet. Smørfisken bliver fanget med en lang line.

Hvad er forskellen på "smørfisk" og escolar og oliefisk?

Navnene "smørfisk", "smørmakrel", "oliefisk", "escolar" og "butterfish" bruges ofte i flæng, som om det er den samme fisk, der hører til den samme familie, hvilket ikke er korrekt. Der er tale om to helt forskellige familier.

Smørfisk (populært kaldet "butterfish") hører til familien Stromateidae. Denne familie indeholder ikke voksarter.

Escolar og oliefisk (smørmakrel) hører til samme familie, nemlig Gempylidae. Fisk fra familien Gempylidae har et naturligt højt indhold af voksarter (voksestre/ufordøjeligt fedt), som ikke må spises.

I Danmark har man længe kendt til problemet med, at escolar og oliefisk (smørmakrel) kræver en særlig tilberedning. Som et af de få lande i EU har Danmark allerede i 1999 udarbejdet informationsmateriale til importører af fisk og fiskevarer for at sikre, at de der køber escolar og oliefisk (smørmakrel), får at vide, hvordan fisken skal tilberedes.

Ved tilberedning af escolar og oliefisk (smørmakrel) er det vigtigt, at fisken steges eller koges omhyggeligt, så olieindholdet og dermed voksarterne smelter ud af fisken. Af samme grund må kogevand og stegefedt ikke benyttes til sovs eller anden madlavning, da det kan give diarré, hvis det spises. Escolar og oliefisk (smørmakrel) må under ingen omstændigheder koldrøges, da temperaturen ikke kommer tilstrækkeligt højt op til, at voksarterne smelter fra.

Escolar og oliefisk (smørmakrel) - og andre fisk som eksempelvis tun og makrel - har et højt indhold af aminosyren histidin. Opbevaring ved for høj temperatur i for lang tid af fisk og fiskeprodukter med højt histidinindhold kan medføre, at histidin omdannes til histamin, som kan give forgiftning.

Histaminforgiftning viser sig fra få minutter til få timer efter, at den histaminholdige fisk er spist. Forgiftningen varer normalt kun få timer. Forgiftningen ytrer sig ved en brændende fornemmelse i mund og svælg. Der kan forekomme blærer på læber og tunge, rødmen i ansigt og på hals og bryst, hovedpine, kvalme, opkastning, mavesmerter, opsvulmede læber og nældefeber.

I visse tilfælde kan der forekomme kløe og svimmelhed på grund af blodtryksfald, og ved svære forgiftninger kan der forekomme chok, lungesmerter, diarré og åndedrætsforstyrrelser.

Du kan selv være opmærksom på, om et fiskeprodukt indeholder histamin. Histaminholdige fiskevarer giver en karakteristisk brændende fornemmelse på tungen. Dette gør det muligt at opdage, at der kan være noget galt, inden man når at spise ret meget.

Sundhed

Smørfisk er en fed fisk, som indeholder jod.

Opskrifter Se alle opskrifter


Udskriv siden