Søtunge

Latin: Solea Solea
Engelsk: Common Sole/dover sole
Tysk: Seezunge
Også kendt som: Hundetunge, jydetunge

LEVESTEDER OG LEVEVIS

Søtungen findes især i den sydlige del af Nordøstatlanten. Hele vejen langs den nordafrikanske kyst fra Senegal til Suezkanalen kan man støde på den. På den anden side af Middelhavet fra Tyrkiets vestkyst til Gibraltar og videre op langs Portugals kyst op til Den Engelske Kanal findes den også hyppigt. Omkring England ændrer udbredelsen sig. Man kan tegne en streg fra det sydlige Yorkshire over Nordsøen til Nordjylland og under den findes søtunger i relativt rigt mål. Nord for den er de sjældne.

De sniger sig dog langs kysten ind i Kattegat, de indre danske farvande og videre ud i Østersøen. I Vesterhavet og Kattegat er den dog langt hyppigere end den er længere syd og østpå. Her - og i resten af verden - foretrækker den kysten og lever til ud på 50-70 meters dybde. Søtungen er en fladfisk, der virkelig er bundet til bunden, og den foretrækker sandet eller mudret bund samt relativt iltrige omgivelser. Derfor er den sjælden i de indre danske farvande.

Søtungen jager om natten, hvor den især går efter krebsdyr, orme, tyndskallede muslinger og rejer. Den jager via følesansen og lugtesansen, når den skal finde byttet. 

KENDETEGN

Navnet siger en del om formen. Søtungen er let sammentrykt oval i formen med to små øjne på højre side af fisken og en lille krum mund. Fordi øjnene sidder på højre side af fisken, defineres den som en højredrejet fladfisk, men der findes også venstrevendte eksemplarer, hvor øjnene sidder på venstre side. Munden er også lidt speciel hos søtungen, fordi der kun er tænder i den kæbe, der vender ned mod bunden (blindsiden). Øjensiden er dermed tandløs.

Farven skifter på søtungen alt efter omgivelserne. Oftest er øjensiden brun, gråbrun, sandfarvet eller næsten helt sort. Den er enten ensfarvet eller har mørke pletter på øjensiden, mens blindsiden er ens hvide eller cremehvid.

Den kan blive op til omkring 60 centimeter lang, men det mest almindelige er omkring det halve.

Her fanges fisken

Sæson

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Højsæson

Genkend fisken!


GASTRONOMISK

Anses for at være en af de bedste fladfisk, når den skal på tallerkenen. Kødet er hvidt, meget fast og er næsten ikke til at ødelægge ved tilberedningen. Kødet har godt af at modne et par dage efter fangsten. Benene laver en fremragende fiskefond.

Dens velsmag har gjort den eftertragtet, og der eksisterer en masse klassiske (franske) måder at tilberede søtungen på: Florentine (på et lag af sauteret spinat), Bonne Femme (dampet med svampe- og hvidvinssauce) eller Colbert (med persille- og citronsmør).


SUNDHED

Søtungen er en mager fisk, der har et højt indhold af B-vitamin.


MADHISTORIE

Som Frøken Jensen siger om søtungen i sin bog fra 1901: “Den regnes for at være en fin og velsmagende Fisk”.

I gamle dage var det dog svært at transportere søtungen, da den ikke kunne holdes i live i kvasens dam. Kvasen er et ‘transport-skib’ med indrettet dam, der var skabt til at transportere levende fisk - og ikke til selv at fiske. Pga. transportvanskelighederne blev søtungen oftest solgt eller brugt i nærheden af landingsområdet. Omkring Frederikshavn er der beskrivelse af, at søtungen af fiskerne blev udvekslet for brændevin og tobak, hvilket gav den navnet brændevinsfisken.

I slutningen af 1800-tallet begyndte eksporten af søtunger at stige, da man lærte at transportere fisken på is; fra Lynæs ved Isefjordens udmunding sejlede man i 1875 isede søtunger til Tyskland. Den har dog altid været betragtet den som en god spisefisk, og i perioder i 1900-tallet, blev kun kun laksen og ålen solgt dyrere.



I køkkenet med fisken


Anbefalede opskrifter med tunger >


Bestil fisk & måltidskasser >