Nulstil dit kodeord



×
Kun
levering fredag
uge 49-51

De forskellige trøffelarter:

Duften og smagen af en trøffel er ret svær at definere – en kombination af jord og svampe.

Denne besynderlige svamp – også kaldet ”den sorte diamant” eller ”den sorte perle” – vokser under jorden i det sydlige Europa.

Den friske trøffel har en utrolig kraftig smag og aroma, og der skal derfor ikke bruges ret meget, når den indgår i en ret. Der findes sorte og hvide trøfler i et hav af underarter - de vigtigste er:

Den sorte vintertrøffel (Tuber Mélanosporum)

- har sæsonopstart i november. Til sammenligning med den sorte sommertrøffel har den sorte vintertrøffel en meget kraftigere aroma og regnes for den absolut fineste trøffel sammen med den kostbare hvide Albatrøffel.

Perigord i Frankrig har lagt navn til denne trøffel, men i dag findes der ikke mange trøfler i denne egn af Frankrig. Provence i det sydlige Frankrig, Umbrien og Toscana i det sydlige Italien og Castilien og Catalonien i Spanien er i dag hovedleverandører.

De hvide trøfler (Tuber Magnatum)

- også kaldet Alba-trøfler eller ”Piemonte” trøflen, er de mest kostbare og koges og tilberedes næsten aldrig. Lige PT opnår den priser på mere end 60.000 kr. pr. kg. De er meget karakteristiske med deres skarpe næsten hvidløgsagtige aroma.

De skæres i tynde skiver og strøs over den ret, de skal give deres særlige præg. Som navnet antyder finder man denne trøffel i Piemonte området i det nordvestlige Italien.

Sorte Vintertrøfler, Tuber Melanosporum

×

Sorte Vintertrøfler, Tuber Melanosporum

Nu har vi igen æren af at kunne sælge friske sorte vintertrøfler fra Piemonte - også kendt som køkkenets "sorte diamant".

Trøflens fantastiske aromatiske duft og smag og den mystik der omgærder de ældgamle håndværkstraditioner og trøffeljagten, gør den lille undseelige, sorte svamp værdig til samme gastronomiske højagtelse som ellers kun tilfalder råvarer som østers, foie gras, safran og ægte caviar.

Først og fremmest skyldes dens høje agtelse dog naturligvis trøflens absolut unikke smag - den underlige aroma af skovbund, forfald, svamp, træ og ja!?!?! - det er næsten umuligt at beskrive med ord! 

Det faktum, at trøfler er noget nær umulige at dyrke og derfor stadig skal findes ude i de store italienske og franske skove af hemmelighedsfulde mænd med mafiosolignenede bagmænd, der står klar til at opkøbe dagens fund - samt de trøffelopsnusende hunde (grise i gamle dage), medvirker absolut til mysteriet.

Jo jo - så er der naturligvis også lige det med prisen! Sjældne og efterspurgte produkter har det med at koste mange penge -  og det må man sige at disse herligheder lever op til. Op til 40-90.000 kr. pr. kg. for de hvide Albatrøfler er ikke unormalt.

Dog skal det til trøflens forsvar lyde, at de kan og bør anvendes i små delikate mængder, og dermed er det faktisk ikke voldsomt kostbart at opleve den ægte trøffelsmag! Én ting er sikkert; har du først prøvet en simpel ret som friskkogt al dente pasta vendt i smør og olivenolie med høvlede friske trøfler over - ja så forstår man "the hype"!

Vælg mellem:

Trøflerne leveres helt friske, pakket med lidt gode Arboria risottoris i vacum  og lagt på knust is. Derved kan trøflerne snildt holde sig friske op til et par uger på køl. Men hvem kan vente så længe ;-) Trøflerne varierer i størrelse og vil veje fra 10 - 50 g stykket.

NB. Trøflerne leveres hver uge, men KUN om fredagen! Da vi får dem fløjet ind fra Italien torsdag.

669,00 kr

 

Historie

Lige siden oldtiden har trøflen været omgivet af mystik. Først sent i det 18. århundrede blev man klar over, at den var det underjordiske frugtlegeme af en svamp, men på det tidspunkt havde den været indsamlet og anvendt i et utal af retter.

Ægypterne kendte den allerede, og grækerne og romerne tillagde den afrodisiske egenskaber. Dengang troede man, at trøfler opstod i forbindelse med tordenvejr, men i dag ved man, at det er en svamp, som lever i symbiose med forskellige træer, hyppigst med eg, og hvis mycelium snylter på egetræets rødder. Som for mange andre svampes vedkommende er myceliet næsten usynligt, og trøflerne vokser frem hist og her ned til 30 cm under jorden, men deres karakteristiske duft trænger op gennem skovbunden, og den kan man så træne hunde og grise til at snuse sig frem til.