0

Nyhed: KlimaKassen

Nyhed: KlimaKassen, MåltidsKasser
GOD MAD OG GODT FOR KLIMAET

NYHED: Velsmagende, varieret kost der ikke udleder flere drihusgasser end kloden kan tåle, hvis vi skal opfylde målene fra Paris-aftalen. Produktionen af fødevarer udgør den største enkeltstående trussel mod planetens helbred. For at reducere klimapåvirkningen skal vi ændre i vores madvaner. KlimaKassen puffer lidt i den rigtige retning. 

Pers. Dage Tilberedningstid Pris
1 4 Max 30 min 366 kr. / 92 kr. pr. kuvert.
Bestil
2 4 Max 30 min 495 kr. / 62 kr. pr. kuvert.
Bestil
3 4 Max 30 min 662 kr. / 55 kr. pr. kuvert.
Bestil
4 4 Max 30 min 767 kr. / 48 kr. pr. kuvert.
Bestil
  • Kassen vil typisk indeholde 2 måltid med fisk og 2 grønne opskrifter - og af og til en opskift med kylling, svin eller vildt.
  • Alle råvarer følger med
  • Ca. 30 min. tilberedning
  • Opskrifter med CO2 aftryk
  • Økologisk grønt, mejeri- og kolonialprodukter
  • Kyllingen er dansk, økologisk eller friland

Den konkrete klimapåvirkning bliver regnet ud for hver opskrift, så vi er sikre på at ligge på et ansvarligt niveau ift. målene i Parisaftalen. Det er den samlede påvirkning fra alle fire retter vi tager udgangspunkt i. På den måde kan nogle retter ligge højt mens andre ligger lavt.

Det eneste du selv skal have i køkkenet er basisvarer som salt, peber, sukker, mel, æg (til panering) og olie. 

Vi skal igang!

Klimaudfordringerne ligger os meget på sinde. Derfor har vi lavet dette tiltag, hvor der sikkert er elementer der kan anfægtes. Og der kan helt sikkert anlægges mange vinkler i forhold til at få et bedre klima og miljø.

Men fremfor ikke at gøre noget (i frygt for bebrejdelser), har vi forsøgt efter bedste evne og med dygtige samarbejdspartnere, at komme med vores bud på, hvorledes vi kan spise mere bæredygtigt.

Vi lærer garanteret noget efterhånden som vi arbejder med klimapåvirkninger og så vil vi tilpasse vores koncept og beregninger. Men først og fremmest, så finder vi det vigtigt at komme igang.

Baggrunden og udfordringen

Den globale fødevareproduktion udgør den største enkelstående trussel mod planetens helbred. Dette er bl.a. beskrevet i Summary Report of the EAT-Lancet (Commission: https://eatforum.org/content/uploads/2019/07/EAT-Lancet_Commission_Summary_Report.pdf).

Forskerne anslår, at hvis vi skal brødføde 10 milliarder mennesker med sund og nærende kost, må hver person ikke udlede mere end 1,4 kg. CO2 pr. dag på mad. 

Beregning af klimapåvirkningen

Da retterne i KlimaKassen kun udgør en del af den daglige kost regner vi med 50% af dette som et gennemsnit pr. måltid. Den samlede gennemsnitslige maksudledning pr. ret er derfor 0,7 kg. CO2-ækvivalenter.

Men vi behøver ikke blive veganere alle sammen. Faktisk er der stadig plads til kød - og mælkeprodukter i den nye kost. KlimaKassen giver dig en velsmagende, varieret kost, og holder samtidig udledningen af drivhusgasser under det niveau vi skal ligge på for at opfylde målene.

Læs mere om vores beregningsmetoder her

VIGTIGT: Det er Banemad.tv der hjælper Skagenfood med de ugentlige opskrifter til KlimaKassen og beregningerne af CO2. Det er dog vigtigt at understrege, at opgørelserne over klimabelastning IKKE er beregninger med 2 streger under. Der er usikkerheder om en lang række forhold når klimabelastninger skal beregnes. Men vi har så godt som muligt forsøgt at bruge anerkendte kilder samt leverandørers oplysninger omkring klimabelastning.

Med udgangspunkt i notat fra Mogensen et al. (Århus Universitet, Institut for Agroøkologi, den 11. februar 2016) har Concito lavet dette overblik over fødevarernes klimaaftryk.

Nedenstående figur viser hvor man får mest ernæring for klimaaftrykket, forstået som middelværdien for CO2e-udledning per gram fødevare. Dette er ifølge Röös (2014) samt CO2e-udledningen per kalorie, protein og kulhydrat, når disse tal kombineres med næringsværdierne for tilsvarende fødevarer i DTUs fødevaredata.

Anders

Anders er kok på følgende MåltidsKasser: SlankeKassen og KlimaKassen.

Anders Kvorning og holdet bag Barnemad sammensætter hver uge Klimakassens måltider, så de både er smagfulde og varierede samtidig med, at der ikke bliver udledt flere drivhusgasser, end kloden kan tåle. 

Klimakrisen kræver at vi ændrer vores madvaner. I sær råvarer som rødt kød, mælkeprodukter og til en vis grad svin og fjerkræ kommer til at fylde mindre i fremtidens gastronomi. Friske grøntsager, bælgfrugter, korn, stimefisk og muslinger kommer til at fylde meget mere. 

For Barnemad er det vigtigt at klimakrisen ikke resulterer i et gastronomisk kompromis. De lover at lave velsmagende retter samtidig med at holde et stramt Co2-regnskab. Se videoen her og lær Anders endnu bedre at kende ›

Uge 34

MSC torskefilet uden skind MSC-C-52054

Fiskesauce, Peanuts, puy linser, mynte (DK) (Kl.l), forårsløg (DK) (Kl.l), citron (IT) (Kl.ll), chili (NL) (Kl.l)

MSC hel røget makrel MSC-C-52054

Solsikkekerner, krystal Karl ost, kartofler (DK) (Kl.l), basilikum (DK) (Kl.l), spidskål (DK) (Kl.l), ærter i bælg (DK) (Kl.l)

Hvide bønner

Bacon, tomatkoncentrat, bouillon, gulerødder (DK) (Kl.l), løg (DK) (Kl.l), hvidløg (ES) (Kl.ll), persille (DK) (Kl.l)

Bulgur

Ansjoser, bulgur, squash (DK) (Kl.l), tomater (NL) (Kl.l), rødløg (DK) (Kl.l), hvidløg (ES) (Kl.ll), brøndkarse (DK) (Kl.l), citron (IT) (Kl.ll)

Uge 35

Kammuslinger (Pectinidae)

Tomater (NL), agurker (DK), bladselleri (DK), hvidløg (ES), basilikum (DK), græskarkerner, pizzakuger

Kulmulefilet med skind (Merluccius merluccius)

Citron (IT), mynte (DK), hvidløg (ES), bok choy (DK), hoisin sauce, ristede sesamfrø og glas nudler

Quinoa

Bladbeder (DK), løg (DK), citron (IT), chili (NL), ost, fløde og quinoa

Grønne bønner

Gulerødder (DK), hvidløg (ES), ingefær (CH), grønne bønner (NL), mandler, creme fraiche, tomatpassata, garam masala og grønne linser

Kassen indeholder
  • Kassen vil typisk indeholde 2 måltid med fisk og 2 grønne opskrifter - og af og til en opskift med kylling, svin eller vildt.
  • Alle råvarer følger med
  • Ca. 30 min. tilberedning
  • Opskrifter med CO2 aftryk
  • Økologisk grønt, mejeri- og kolonialprodukter
  • Kyllingen er dansk, økologisk eller friland

Den konkrete klimapåvirkning bliver regnet ud for hver opskrift, så vi er sikre på at ligge på et ansvarligt niveau ift. målene i Parisaftalen. Det er den samlede påvirkning fra alle fire retter vi tager udgangspunkt i. På den måde kan nogle retter ligge højt mens andre ligger lavt.

Det eneste du selv skal have i køkkenet er basisvarer som salt, peber, sukker, mel, æg (til panering) og olie. 

Om KlimaKassen og beregningerne

Vi skal igang!

Klimaudfordringerne ligger os meget på sinde. Derfor har vi lavet dette tiltag, hvor der sikkert er elementer der kan anfægtes. Og der kan helt sikkert anlægges mange vinkler i forhold til at få et bedre klima og miljø.

Men fremfor ikke at gøre noget (i frygt for bebrejdelser), har vi forsøgt efter bedste evne og med dygtige samarbejdspartnere, at komme med vores bud på, hvorledes vi kan spise mere bæredygtigt.

Vi lærer garanteret noget efterhånden som vi arbejder med klimapåvirkninger og så vil vi tilpasse vores koncept og beregninger. Men først og fremmest, så finder vi det vigtigt at komme igang.

Baggrunden og udfordringen

Den globale fødevareproduktion udgør den største enkelstående trussel mod planetens helbred. Dette er bl.a. beskrevet i Summary Report of the EAT-Lancet (Commission: https://eatforum.org/content/uploads/2019/07/EAT-Lancet_Commission_Summary_Report.pdf).

Forskerne anslår, at hvis vi skal brødføde 10 milliarder mennesker med sund og nærende kost, må hver person ikke udlede mere end 1,4 kg. CO2 pr. dag på mad. 

Beregning af klimapåvirkningen

Da retterne i KlimaKassen kun udgør en del af den daglige kost regner vi med 50% af dette som et gennemsnit pr. måltid. Den samlede gennemsnitslige maksudledning pr. ret er derfor 0,7 kg. CO2-ækvivalenter.

Men vi behøver ikke blive veganere alle sammen. Faktisk er der stadig plads til kød - og mælkeprodukter i den nye kost. KlimaKassen giver dig en velsmagende, varieret kost, og holder samtidig udledningen af drivhusgasser under det niveau vi skal ligge på for at opfylde målene.

Læs mere om vores beregningsmetoder her

VIGTIGT: Det er Banemad.tv der hjælper Skagenfood med de ugentlige opskrifter til KlimaKassen og beregningerne af CO2. Det er dog vigtigt at understrege, at opgørelserne over klimabelastning IKKE er beregninger med 2 streger under. Der er usikkerheder om en lang række forhold når klimabelastninger skal beregnes. Men vi har så godt som muligt forsøgt at bruge anerkendte kilder samt leverandørers oplysninger omkring klimabelastning.

Klimaaftryk og mest ernæring for klimaaftrykket

Med udgangspunkt i notat fra Mogensen et al. (Århus Universitet, Institut for Agroøkologi, den 11. februar 2016) har Concito lavet dette overblik over fødevarernes klimaaftryk.

Nedenstående figur viser hvor man får mest ernæring for klimaaftrykket, forstået som middelværdien for CO2e-udledning per gram fødevare. Dette er ifølge Röös (2014) samt CO2e-udledningen per kalorie, protein og kulhydrat, når disse tal kombineres med næringsværdierne for tilsvarende fødevarer i DTUs fødevaredata.

Kokken

Anders

Anders er kok på følgende MåltidsKasser: SlankeKassen og KlimaKassen.

Anders Kvorning og holdet bag Barnemad sammensætter hver uge Klimakassens måltider, så de både er smagfulde og varierede samtidig med, at der ikke bliver udledt flere drivhusgasser, end kloden kan tåle. 

Klimakrisen kræver at vi ændrer vores madvaner. I sær råvarer som rødt kød, mælkeprodukter og til en vis grad svin og fjerkræ kommer til at fylde mindre i fremtidens gastronomi. Friske grøntsager, bælgfrugter, korn, stimefisk og muslinger kommer til at fylde meget mere. 

For Barnemad er det vigtigt at klimakrisen ikke resulterer i et gastronomisk kompromis. De lover at lave velsmagende retter samtidig med at holde et stramt Co2-regnskab. Se videoen her og lær Anders endnu bedre at kende ›

Ugens indhold

Uge 34

MSC torskefilet uden skind MSC-C-52054

Fiskesauce, Peanuts, puy linser, mynte (DK) (Kl.l), forårsløg (DK) (Kl.l), citron (IT) (Kl.ll), chili (NL) (Kl.l)

MSC hel røget makrel MSC-C-52054

Solsikkekerner, krystal Karl ost, kartofler (DK) (Kl.l), basilikum (DK) (Kl.l), spidskål (DK) (Kl.l), ærter i bælg (DK) (Kl.l)

Hvide bønner

Bacon, tomatkoncentrat, bouillon, gulerødder (DK) (Kl.l), løg (DK) (Kl.l), hvidløg (ES) (Kl.ll), persille (DK) (Kl.l)

Bulgur

Ansjoser, bulgur, squash (DK) (Kl.l), tomater (NL) (Kl.l), rødløg (DK) (Kl.l), hvidløg (ES) (Kl.ll), brøndkarse (DK) (Kl.l), citron (IT) (Kl.ll)

Uge 35

Kammuslinger (Pectinidae)

Tomater (NL), agurker (DK), bladselleri (DK), hvidløg (ES), basilikum (DK), græskarkerner, pizzakuger

Kulmulefilet med skind (Merluccius merluccius)

Citron (IT), mynte (DK), hvidløg (ES), bok choy (DK), hoisin sauce, ristede sesamfrø og glas nudler

Quinoa

Bladbeder (DK), løg (DK), citron (IT), chili (NL), ost, fløde og quinoa

Grønne bønner

Gulerødder (DK), hvidløg (ES), ingefær (CH), grønne bønner (NL), mandler, creme fraiche, tomatpassata, garam masala og grønne linser