Nulstil dit kodeord



×

Grilltips til fisk

Når du skal grille fisk…

Fisk er yderst velegnede til at grille - ja faktisk er det ret nemt - og med et par små fif & tricks får du et rigtigt lækkert resultat og en smag, der er ualmindelig velsmagende.

Det du skal være opmærksom på er om fisken skal grilles på rist, i en fiskevender, indpakkes i folie eller tilberedes i en foliebakke. Det finder du ud af ved at kigge på kødets struktur.

Helegrilledemakreller

Det er ret enkelt:

  • Fisk, der er faste i kødet (fx havtaske, tun og laks), er velegnede til at grille på rist.
  • Bløde fisketyper, som er løse i kødet (fx rødtunge og kulmule), bliver bedst, når de er grilles i en fiskevender - eller alternativt indpakket eller i foliebakke - det gælder også fileter uden skind.
  • De fleste fileter med skind kan grilles på en rist eller på en fiskevender.

Mange oplever, at det er svært at grille fisk. Den hænger fast på risten, og fileten går i stykker - men det er slet ikke så svært - og slet ikke hvis du bruger rådene her på siden.

Se vores udvalg til grill her

Kulmulegrill

Grundreglerne, når der skal grilles på rist, er:

  • Risten skal være helt ren

  • Pensl fiskens skindside, eller den side som vender mod risten, med olie - aldrig selve risten

  • Brug høj varme - både grill og grillrist skal være meget varm

  • Lad være med at flytte rundt med fisken før den selv slipper risten. Hvis der er skind på, vil sukkerindholdet i skindet karamelliser pga. varmen og danne en skorpe). Har man en kuglegrill behøver man slet ikke vende fisken men kan bare komme låget på de sidste 30 sekunder.

Grundreglerne, når der skal grilles hele fisk, er:

Hele fisk er yderst velegnede til at grille, men skal have længere tid end fileter. Tiden afhænger af type og tykkelse. Man kan grille fisken direkte oven på grillkullene, men det bedste resultat opnås ved indirekte varme - altså at kullene lægges ud i siden af grillen og fisken lægges på midten.

Grundreglerne, når der skal grilles med en "fiskevender", er:

En rustfri fiskevender er perfekt til grillning af fisk - både hele og fileter. Den er nem at vende og det elastiske trådnet holder godt på fisken.

  • Fiskevenderen åbnes og lukkes i siden.
  • Kom fisken i fiskevenderen der er penslet med et tyndt lag olie - fyld også gerne masser af friske krydderurter i fiskevenderen - det gir en fantastisk smag og duft - men er også med til at holde fisken saftig (dampene fra krydderurterne) og forhindrer at fisken brænder - og så ser det bare så godt ud :-) 

En fiskevender er altså din nye bedste ven når du griller fisk - den gør det nemt og du har ikke problemer med at fisken sætter sig fast i grillens rist! Alt du skal gøre er at vende fiskevenderen og du kan glæde dig over det perfekte resultat - igen og igen - en klar anbefaling herfra!

Se vores udvalg til grill her

Fiskevender Fra Weber

Havørredpa ̊grill

Når du er igang

Hold øje med fisken. Når kødet bliver mælkehvidt og perlemorsagtigt, er den færdig. Der kan også danne sig et hvidligt udtræk på fisken - det er også et tegn på, at fisken er klar. Men hovedregelen er: Hellere for lidt end for meget, for man kan altid give den lidt mere varme. Har fisken først fået for meget, forsvinder meget af den gode smagsoplevelse, og den bliver tør og kedelig.

Fisk & skaldyr til grillsæsonen

Hvad skal du så vælge? Lad smagen afgøre det, for stort set alle fisk kan benyttes. Men her får du lige et par gode fif:

Klassikere: Laks og tun

Hele fisk med ben: Pighvar, rødspætter, makreller, knurhane, hornfisk etc.

Danske sommerfisk: Kulmule, havkat, rødtunge, kuller, blæksprutter og den specielle delikatesse og vores absolutte favorit: Små lækre bundgarnsmakreller skåret i fileter.

Skaldyr: Jomfruhummere smager skønt - det er pivnemt og er et sikkert HIT! Hele taskekrabber og Krabbeklør kan også grilles med stor succes.

Makrel .grill .4_Snapseed

Så lang tid skal fisken have:

Det vigtigste er, at du holder øje med fisken - og passer på den ikke får for meget!

Her er lidt vejledende grilltider:

Steaks af laks og tun eller andre fisk med fast kød

  • Tykkelse: 10 - 15 mm skal have 3-4 minutter direkte på grillristen
  • Tykkelse: 15 - 25 mm skal have 5-6 minutter direkte på grillristen
  • Tykkelse: 25 - 35 mm skal have 7-8 minutter direkte på grillristen

Andre fiskestykker

  • Fiskestykker på spyd skal have 4-6 minutter direkte på grillristen

Hele fisk (afhænger især af tykkelse)

  • Op til 500 g skal have 10-15 minutter ved indirekte grill
  • 500 - 1500 g skal have 15-20 minutter ved indirekte grill
  • over 1500 g skal have 25-30 minutter ved indirekte grill
Udskriv siden