0

Bila-Haut, Roussillon

Bila-Haut, Roussillon , Hvidvine

2016 Bila-Haut, M. Chapoutier, Roussillon, Frankrig

Masser af frisk frugt og mineralitet. Bila-Haut har en lys gul fave med grønlige reflekser.

Duften er præget af citrustoner samt underliggende mineralske toner. Smagen er fed med fin frisk frugtsyre (grundet vinmarkernes høje beliggenhed) og et aromatisk skud á la citrus, melon og mineraler.

Vinen er en perfekt ledsager til smagsfulde og intense fiskeretter, charcuterie eller lyst kød.

Druerne består af Grenache Blanc, Grenache Gris, Marsanne, Vermentino og Macabeu

13,5% alkohol

Spar 120 kr. ved 6 fl. (Normalpris 534 kr.) / 69 kr. pr. fl.

Druerne til Bila Hauts hvidvin er fra limstensparceller i Agly-dalen og udvalgte højtbeliggende (500 m.o.h.) granitskråninger i nærområdet. Druerne er områdets klassiskere Grenache Blanc, Grenache Gris, Marsanne, Vermentino og Macabeu, som efter manuel høst er vinificeret og lagret på temperaturstyrede ståltanke for herved at bevare den friske frugt og mineralitet.

Navnet Roussillon er bedst (hvis overhovedet) kendt som efterslæbet til naboen Languedoc i Languedoc-Roussillon. Der er ikke desto mindre god grund til i fremtiden at tage det lille sydfranske Roussillonområde endog meget seriøst og se på vinene herfra som de selvstændige og super spændende vine, de vitterligt er. Roussillon ligger for foden af Pyrenæerne i et klima og på en jordbund, der minder en hel del om den spanske nabo på den anden side af bjergene, katalanske Priorat. Men mens den spanske ”fætter” for længst er blevet verdensstjerne, har succesen ladet vente på sig i Roussillon. Lykken ser dog nu ud til at vende, og det skyldes ikke mindst indtoget fra alverdens prominente vinproducenter.

En af de mest beundrede, Michel Chapoutier, der om nogen har bragt Rhônedalen frem i rampelyset, har også fået øjnene op for de vidunderlige muligheder, der ligger i de gamle vinstokke på de dramatiske klipper i det bjergrige Roussillon. Chapoutier er terroirideolog om en hals, og derfor er hans blotte tilstedeværelse måske den største cadeau, området kan gives. 

Domaine Bila-Haut er navnet på Michel Chapoutiers vinprojekt. Siden år 2000 har han været i gang med at implementere samme strenge biodynamiske regelsæt til sine marker i Roussillon, som anvendes i Rhônedalen. Markerne, eller rettere bjergsiderne er beplantet med over 100 år gamle Grenache- og Carignanvinstokke. Herudover er man allerede i gang med at plante Syrah for at udvide paletten.

Den klipperige jordbund er dækket af adskillige lag skifterarter og kalkflager, der giver den mørke næringsfattige stenfulde jord perfekte dræningsforhold. Vandet trænger nemt igennem til et lavere niveau på 15-20 meter, hvor vandet samles for senere at blive hentet op af de stærkeste vinstokke. Skiferstene er ligeledes perfekte solfangere og holder på varmen til de kølige nætter, hvilket giver særdeles gunstige modningsforhold. De ugæstfrie jordlodder er derfor kun leveringsdygtige i et udbytte på ca. 20 hl pr. hektar.

Læs mere
Om Bila-Haut

Druerne til Bila Hauts hvidvin er fra limstensparceller i Agly-dalen og udvalgte højtbeliggende (500 m.o.h.) granitskråninger i nærområdet. Druerne er områdets klassiskere Grenache Blanc, Grenache Gris, Marsanne, Vermentino og Macabeu, som efter manuel høst er vinificeret og lagret på temperaturstyrede ståltanke for herved at bevare den friske frugt og mineralitet.

Navnet Roussillon er bedst (hvis overhovedet) kendt som efterslæbet til naboen Languedoc i Languedoc-Roussillon. Der er ikke desto mindre god grund til i fremtiden at tage det lille sydfranske Roussillonområde endog meget seriøst og se på vinene herfra som de selvstændige og super spændende vine, de vitterligt er. Roussillon ligger for foden af Pyrenæerne i et klima og på en jordbund, der minder en hel del om den spanske nabo på den anden side af bjergene, katalanske Priorat. Men mens den spanske ”fætter” for længst er blevet verdensstjerne, har succesen ladet vente på sig i Roussillon. Lykken ser dog nu ud til at vende, og det skyldes ikke mindst indtoget fra alverdens prominente vinproducenter.

En af de mest beundrede, Michel Chapoutier, der om nogen har bragt Rhônedalen frem i rampelyset, har også fået øjnene op for de vidunderlige muligheder, der ligger i de gamle vinstokke på de dramatiske klipper i det bjergrige Roussillon. Chapoutier er terroirideolog om en hals, og derfor er hans blotte tilstedeværelse måske den største cadeau, området kan gives. 

Domaine Bila-Haut er navnet på Michel Chapoutiers vinprojekt. Siden år 2000 har han været i gang med at implementere samme strenge biodynamiske regelsæt til sine marker i Roussillon, som anvendes i Rhônedalen. Markerne, eller rettere bjergsiderne er beplantet med over 100 år gamle Grenache- og Carignanvinstokke. Herudover er man allerede i gang med at plante Syrah for at udvide paletten.

Den klipperige jordbund er dækket af adskillige lag skifterarter og kalkflager, der giver den mørke næringsfattige stenfulde jord perfekte dræningsforhold. Vandet trænger nemt igennem til et lavere niveau på 15-20 meter, hvor vandet samles for senere at blive hentet op af de stærkeste vinstokke. Skiferstene er ligeledes perfekte solfangere og holder på varmen til de kølige nætter, hvilket giver særdeles gunstige modningsforhold. De ugæstfrie jordlodder er derfor kun leveringsdygtige i et udbytte på ca. 20 hl pr. hektar.