0

Frederiksdal 2015/16

Frederiksdals klassiker.

Kirsebærrene hentes fra unge frugttræer på Skelstrupmark der bidrager med friskhed ligesom man også bruger en lille del kirsebær fra de gamle træer på Nielstrupmark som bidrager med rygrad og struktur til vinen. For at bevare maksimal frugt er vinen tappet direkte fra ståltankene.

Alle bær har masereret og vildgæret med skin og sten i 4-5 dage for at tilføje mere kompleksitet og smag. Herefter bliver bærrene presset og gæret færdig på ståltanke, da det bevarer frugtmagen bedst.

Den relativt lave alkohol og fine syre gør den perfekt til det store ostebord. Den er unik til blå oste, desserter med bær eller julens risalamande. Den holder sig fint åben i 1-2 uger, hvis den opbevares et køligt sted.

50 cl. og 15% alkohol.

Spar 32 kr. ved 2 fl. (Normalpris 310 kr.)

At Frederiksdal Gods på Lolland skulle blive Danmarks største vingård, havde ingen forudset. Nu virker det som det mest naturlige sted for en produktion af kvalitetsvin.

At Frederiksdal skulle blive til et ’vinslot’ skete ved et tilfælde. Godsejer Harald Krabbe havde 24 hektar med Stevnskirsebær, som han solgte til juiceindustrien. Egentlig ville han rive træerne op, for afregningspriserne var elendige, men i 2006 fik han tilfældigt besøg af kokken Jan Friis-Mikkelsen og journalisten Morten Brink Iwersen. De havde lidt kendskab til områdets gode kirsebær – og en stor kærlighed til vinproduktion. Det blev et meget afgørende møde. De tre tog en beslutning. De gode kirsebær skulle fremover forædles på Frederiksdal i stedet for at ende på det anonyme juicemarked. Der skulle liv og arbejdspladser tilbage til godset – og så ville de bevise, at dansk landbrug selv kunne producere luksus og højkvalitet – i stedet for at levere mængder til industrien.

Få uger efter det første møde, var de i gang. Harald Krabbe fik travlt med at dygtiggøre sig i vinproduktion via ophold hos nogle af de bedste producenter i Europa. Og i løbet af en årrække fik de udviklet helt nye metoder for fremstilling af vin på kirsebær. Resultatet er af vinanmeldere bliver betegnet som ’et gennembrud’ for dansk vinproduktion og et ’mirakel’ for det danske Stevnskirsebær, der i dag er en sjælden afgrøde i Danmark. Bare ikke på Frederiksdal. Nu er der næsten dobbelt så mange træer med Stevnskirsebær, som da eventyret begyndte.

Frederiksdals placering på Lollands vestligste spids, lige ud til Langelandsbæltet, er helt ideel til kirsebærproduktion. Klimaet er perfekt. Ifølge DMI er Frederiksdal det tørreste sted i Danmark – og blandt de allermest lune og solrige. Solen bliver tilmed reflekteret i havet, der ligger få hundrede meter fra plantagerne. Da sol giver sukker – og vi oven i købet har de lange lyse nætter om sommeren – har vi de mest optimale betingelser for at modne de små sorte kirsebær, der af frugtforskere i øvrigt bliver kaldt ’Nordens drue’.

Frederiksdal Gods kan dateres tilbage til 1305. Den hvide hovedbygning, som står i dag, er grundlagt i 1756.

Læs mere

Den har siden begyndelsen været en ’darling’ blandt anmelderne. 2016 er en ’blødere’ og mere frugtig vine end tidligere og har allerede fået ærespræmie i International Food Contest 2018, hvor Frederiksdal 2016 blev samlet vinder og topscore i kategorien vin & alkohol med 98 ud af 100 point.

ÅRGANG 2015: 
”Det er en stor vin fra Danmark. Fem store stjerner.”
5 stjerner - Fyens amts Avis
"BEDST I TEST af vin til risalamande"
5 stjerner - Berlingske Tidende

Læs mere

Frederiksdals årgang er fremstillet i 2008 (meget få flasker), 2009, 2011, 2012, 2013, 2015 og nu 2016.

Læs mere
Om Frederiksdal

At Frederiksdal Gods på Lolland skulle blive Danmarks største vingård, havde ingen forudset. Nu virker det som det mest naturlige sted for en produktion af kvalitetsvin.

At Frederiksdal skulle blive til et ’vinslot’ skete ved et tilfælde. Godsejer Harald Krabbe havde 24 hektar med Stevnskirsebær, som han solgte til juiceindustrien. Egentlig ville han rive træerne op, for afregningspriserne var elendige, men i 2006 fik han tilfældigt besøg af kokken Jan Friis-Mikkelsen og journalisten Morten Brink Iwersen. De havde lidt kendskab til områdets gode kirsebær – og en stor kærlighed til vinproduktion. Det blev et meget afgørende møde. De tre tog en beslutning. De gode kirsebær skulle fremover forædles på Frederiksdal i stedet for at ende på det anonyme juicemarked. Der skulle liv og arbejdspladser tilbage til godset – og så ville de bevise, at dansk landbrug selv kunne producere luksus og højkvalitet – i stedet for at levere mængder til industrien.

Få uger efter det første møde, var de i gang. Harald Krabbe fik travlt med at dygtiggøre sig i vinproduktion via ophold hos nogle af de bedste producenter i Europa. Og i løbet af en årrække fik de udviklet helt nye metoder for fremstilling af vin på kirsebær. Resultatet er af vinanmeldere bliver betegnet som ’et gennembrud’ for dansk vinproduktion og et ’mirakel’ for det danske Stevnskirsebær, der i dag er en sjælden afgrøde i Danmark. Bare ikke på Frederiksdal. Nu er der næsten dobbelt så mange træer med Stevnskirsebær, som da eventyret begyndte.

Frederiksdals placering på Lollands vestligste spids, lige ud til Langelandsbæltet, er helt ideel til kirsebærproduktion. Klimaet er perfekt. Ifølge DMI er Frederiksdal det tørreste sted i Danmark – og blandt de allermest lune og solrige. Solen bliver tilmed reflekteret i havet, der ligger få hundrede meter fra plantagerne. Da sol giver sukker – og vi oven i købet har de lange lyse nætter om sommeren – har vi de mest optimale betingelser for at modne de små sorte kirsebær, der af frugtforskere i øvrigt bliver kaldt ’Nordens drue’.

Frederiksdal Gods kan dateres tilbage til 1305. Den hvide hovedbygning, som står i dag, er grundlagt i 1756.

Anmeldelser

Den har siden begyndelsen været en ’darling’ blandt anmelderne. 2016 er en ’blødere’ og mere frugtig vine end tidligere og har allerede fået ærespræmie i International Food Contest 2018, hvor Frederiksdal 2016 blev samlet vinder og topscore i kategorien vin & alkohol med 98 ud af 100 point.

ÅRGANG 2015: 
”Det er en stor vin fra Danmark. Fem store stjerner.”
5 stjerner - Fyens amts Avis
"BEDST I TEST af vin til risalamande"
5 stjerner - Berlingske Tidende

Historik

Frederiksdals årgang er fremstillet i 2008 (meget få flasker), 2009, 2011, 2012, 2013, 2015 og nu 2016.

Relaterede produkter