
Pil løget, skræl kartoflerne, og skyl aspargeserne grundigt. Skræl den nederste, trævlede del af aspargeserne. Hak løget fint sammen med den nederste 1/3 af aspargeserne. Skær kartoflerne og resten af aspargeserne i mundrette stykker.
Varm en gryde op ved middel varme, og sauter løg og hakket asparges i 1/2 spsk. olie pr. person i ca. 5 min. under omrøring. Tilsæt kartofler, halvdelen af den skyllede spinat og bouillonen, og lad det stege 1 min. under omrøring. Tilsæt 3 dl. vand pr. person, og lad retten simre i 15 min., indtil kartoflerne er blevet helt møre. Blend suppen med en stavblender, og smag til med salt, peber og citronsaft.
De resterende asparges steges i lidt olie ved høj varme lige før servering, så de får godt med farve, og krydres efterfølgende med salt og peber.
Skær pitabrødet i grove tern, og rist ternene på en pande under omrøring i ca. 5 min. i 1/2 spsk. olivenolie pr. person, indtil de får en gylden overflade. Krydr med salt, og overfør til fedtsugende papir.
Skyl persillen grundigt, og bland med resten af spinaten, pinjekernerne og 2 spsk. olivenolie pr. person. Blend eller mort blandingen, og smag til med salt og lidt eddike.
Fordel suppen i dybe tallerkener, og anret med stegte asparges, croutoner og pesto.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften