God opbevaring af grønt

Der bliver desværre smidt alt for meget mad ud, og frugt & grønt udgør en stor del af det generelle madspild. En af årsagerne hertil er, at vi til tider opbevarer vores friske råvarer forkert, og derfor forringes holdbarheden.

Læs nedenfor, hvordan du opbevarer frugt & grønt bedst muligt og derved bidrager til at minimere madspild. 

Frugt

Ananas
Opbevar ananas ved stuetemperatur indtil den er moden. Når den er moden skal du opbevarer den i køleskabet. Ananas kan også fryses til for eksempel smoothie.

Appelsiner
Opbevar dine appelsiner i køleskabet eller ved stuetemperatur. Hvis appelsinerne skal bruges til juice, kan du presse saften ud og fryse det ned.

Bananer
Bananer opbevares i stuetemperatur og gerne i en pose. Hvis du har et rum der er køligt med en temperatur på 12-14 grader er dette meget velegnet. Når der kommer brune pletter på banan, er den moden. Man kan skære overmodne bananer i skriver og fryse den til for eksempel smoothie.

Blommer
Der er mest smag i blommer når de ikke har været på køl, så opbevar dem ved stuetemperatur. Har du dem i køleskabet, skal du tage dem ud 1 time før du skal spise dem, så smager de bedst.

Citroner
Citronerne kan både opbevares i en skål på køkkenbordet eller i køleskabet. Opbevarer du dem på køkkenbordet skal citronerne lægge adskilt fra frugter som banan og avocado, der kan tage skade af den ethylen som citroner udskiller.

Clementiner
Clementiner skal opbevares i køleskabet.

Fersken
Ferskner skal opbevares i køleskabet, men kan også opbevares i frugtskålen på køkkenbordet.

Grape
Grape skal opbevares ved stuetemperatur i frugtskålen.

Granatæble
Granatæble skal opbevares i stuetemperatur. De kan også opbevares i køleskabet. Vil du fryse kernerne ned, skal de fjernes fra æblet. Se videoen hvor huskokken viser, hvordan du ordner et granatæble ›

Jordbær og andre bær
Hvis du skal spise jordbærrene samme dag, skal de ikke i køleskabet men skal de gemmes til en anden dag, skal de i køleskabet. Tag dem gerne ud en time før servering, så smager de af mest. Blåbær, brombær, hindbær, kirsebær og solbær skal alle opbevares i køleskabet. 

Kakifrugt
Kakifrugt skal opbevares i køleskabet.

Kiwi
Kiwier opbevares bedst på køkkenbordet ved stuetemperatur. Har man umodne og syrlige frugter kan man med fordel lægge dem ved siden af æbler, da æbler udskiller etylen, der sætter gang i modningen og frugterne er modne efter 24 timer. Når kiwierne er modne, kan holdbarheden forlænges ved at putte dem i køleskabet.

Litchi
Opbevar litchi i frugtskålen eller i køleskabet. De kan også fryses, men husk at fjerne skallen før nedfrysning.

Mango
Mangoer skal opbevares ved stuetemperatur på køkkenbordet. Så snart de er modne skal de i køleskabet for at forlænge holdbarheden. Har du et rum med en temperatur mellem 10-14 grader, er dette meget velegnet.

Mandarin
Mandarin skal opbevares i køleskabet. Men kan også opbevares i frugtskålen.

Meloner
Er melonen hel, skal den opbevares i stuetemperatur. Er melonen skåret op, skal den opbevares i køleskabet.

Nektarin
Nektariner skal opbevares i køleskabet. De kan også fryses. Nektariner der har været i fryseren, kan bruges til kompot eller puré.

Papaya
Opbevar papaya i stuetemperatur i frugtskålen til den er moden.  Når den er moden skal den lægges i køleskabets grøntsagsskuffe. Vil du nedfryse papaya, skal du fjerne skind og frø og skær den i tern eller skiver. Frossen papays kan eventuelt bruges til smoothies.

Passionsfrugt
Opbevar passionsfrugt i frugtskålen til den er moden. Når den er moden har den en brunviolet farve og er lidt bulet. Derefter skal den opbevares i køleskabet. Skal den nedfryses, skal kernerne skrabes ud og puttes i en pose.

Pomelo
Pomelo kan både opbevares i frugtskålen eller i køleskabet.

Pærer
Pærer bør opbevares i køleskabet. Hold dem adskildt fra andre frugter og grøntsager, da pærer udskiller ethylen.

Vindruer
Opbevar vindruerne i køleskabet. Tag dem ud fra køl ca. 15 min. før du skal spise dem. Så smager de af mere.

Æbler
Æbler holder længest ved lav temperatur, så derfor er de bedst at opbevare dem i køleskabet, alternativt køligt på terrassen eller i carporten. Æbler adskiller også stoffet ethylen, så de skal opbevares adskilt fra andre frugter og grøntsager. Æblerne kan også fryses, men så er det en god idé at lave dem til æblemos først. Herefter holder æblemosen omkring 6-12 måneder i fryseren.

Grønt

Agurker
Agurker skal opbevares i køleskabet. Uemballerede agurker skal opbevares i plastikpose.

Artiskok
Opbevar artiskokker i køleskabet i en plastikpose eller stil dem med stilken i en skål vand.

Asparges
Asparges skal opbevares i køleskabet. Er dine asparges blevet lidt slatne, kan du skære enderne af og stille dem i koldt vand et par timer. Skal de fryses ned, skal de blancheres først.

Auberginer
Opbevar auberginer i køleskabet men de kan også opbevares i stuetemperatur. Det anbefales at auberginer ikke opbevares sammen med frugt og grønt, der producerer ethylen (såsom tomater og pærer), som øger modningen af auberginen. Auberginer kan også fryses og senere bruges i sammenkogte retter.

Avocado
Opbevar avocadoer på køkkenbordet i en skål. Er de ikke modne kan man med fordel lægge dem sammen med moden frugt, der udskiller ethylen som æbler og pærer. Modne avocadoer kun holde et par dage i stuetemperatur. Eller du kan opbevarer modne avocadoer i køleskabet og derved forlænge avocadoens levetid.

Bagekartoffel
Bagekartofler skal opbevares i køleskabet i grøntsagsskuffen.

Bladbede
Bladbeder skal opbevares i køleskabet i en plastikpose.

Bladselleri
Bladselleri skal pakkes i en plastikpose og opbevares i køleskabet. Er bladsellerien blevet lidt slatten kan man med fordel putte dem i isvand, og sprødheden vil vende tilbage. Skal de nedfryses, skal de først blancheres i 2 min.

Blommetomat
Tomaterne kan opbevares på køkkenbordet. Kom dem ikke i køleskabet.

Broccoli
Inden broccolien opbevares i køleskabet, skal den i en plastikpose. Broccoli bliver hurtigere dårlig, hvis den ligger sammen med frugt og grønt, som udskiller meget ethylen, såsom tomater.

Butternut græskar/squash
Butternut græskar/squash skal opbevares tørt og køligt, allerhelst i 12 grader. De kan også opbevares i køleskabet.

Bønner:
Bønnerne skal i en plastikpose og så i køleskabet. Vil du fryse dem ned, skal du blanchere dem. Det gør du ved at koge dem i 7 min. og bagefter komme koldt vand på dem. Derefter er de klar til nedfrysning.

Cherrytomater
Opbevar dem i stuetemperatur, og ikke i køleskabet.

Chili
Opbevar chili i en plastikpose i køleskabet.

Fennikel
Kom fennikel i en plastikpose og opbevar dem i køleskabet. De kan også sagtens fryses, dog skal de blancheres i 4 min. først. 

Forårsløg
Forårsløg skal opbevares i en plastikpose i køleskabet. Er forårsløggene blevet slatte kan man kvikke dem op ved at lægge dem i en skål isvand i nogle minutter.

Friseésalat
Kom salaten i en frysepose og opbevar i køleskabet i grøntsagsskuffen.

Frisk galangarod
Denne skal opbevares i køleskabet, og kan også nedfryses.

Græskar
Græskar skal opbevares mørkt, tørt og køligt som for eksempel i et køkkenskab, men de kan også komme i køleskabet.

Gulerødder
Er det gulerødder med top, så nip toppen af og læg dem i en pose i køleskabet. Gulerødder uden top opbevares i køleskabet, gerne i en pose med et hul i, så kondens kan komme ud. Gulerødder uden top kan fryses hvis de blancheres først. Skrab dem, skær dem som du ønsker og blancher dem. 

Hjertesalat
Salaten opbevares i en plastikpose eller i en bøtte med låg i køleskabet.

Hovedsalat
Inden opbevaring af salathovedet, skal det skylles grundigt, suge lidt væde, dryppes af og lægges i en pose i køleskabet. Du kan også tage bladene fra stokken, skylle dem grundigt, dryppe dem af og opbevare bladene i en plastpose i køleskabet. 

Hvidløg
Hvidløg skal opbevares på køkkenbordet og holder sig frisk i stuetemperatur.

Iceberg salat
Opbevar icebergsalat i en plastikpose eller i en bøtte med låg i køleskabet. Er den blevet slatten, kan du med fordel lægge den i iskoldt vand, inden du skal bruge den. Så bliver den sprød igen.

Ingefær
Ingefær opbevares i en plastikpose i køleskabet og kan også sagtens fryses ned. Man kan også opbevare ingefær i en skål på køkkenbordet, men så er holdbarheden ikke så lang.

Kartofler
Kartoflerne har bedst af at blive opbevaret mørkt og køligt, gerne ved 8-10 grader. Du kan også sagtens opbevare kartofler i køleskabet, hvis andet ikke er muligt.

Knoldselleri
Knoldselleri skal opbevares i køleskabet.

Krydderurter
Har du forskellige krydderurter i potte har de bedst af, at blive opbevaret i vindueskarmen. Har du afskårne krydderurter, skal de opbevares i køleskab i en plastikpose. Er krydderurterne blevet slatne kan du med fordel lægge dem i isvand i en time, da det frisker dem op.

Kål
Glaskål, rødkål, savoykål, hvidkål opbevares direkte i køleskabet.

Grønkål, kinakål, kålrabi, rosenkål, spidskål, blomkål og hvidkål opbevares i en plastikpose i køleskabet.

Man kan sagtens fryse blomkål, men den mister sprødheden ved optøning. Du kan dog stadig bruge den i sammenkogte retter. Blomkålen skal dog blancheres, inden du fryser den ned.

Du kan også komme alle øvrige slags kål i fryseren. Før du gør det, skal de først blancheres. Snit kålen fint, og kom den i kogende vand i 2 min. Kom derefter kålen i koldt vand, og lad den dryppe af i en sigte. Kom herefter kålen i fryseposer, og så i fryseren. 

Lime
Lime kan både opbevares i frugtskålen eller i køkkenskabet. Den kan også lægges i køleskabet. Du kan også presse saften ud af limefrugten og fryse den ned som isterninger i isterningeposer.

Majs
Er det majskolber så skal de opbevares i køleskabet med de ydre dækblade på. Køber man majs uden dækblade, skal de lægges i en frysepose, før de lægges på køl. Skal de fryses, skal de blancheres først.

Pastinak
Får du dem i en  plastikpose, skal de tages ud af posen og puttes i en plastikbøtte og opbevares derefter i køleskabet.

Peberfrugter
Opbevar peberfrugter i køleskabet i en plastikpose.

Peberrod
Peberrod skal i en frysepose og derefter i køleskabet. Har du revet peberrod, skal de i en bøtte og i køleskabet.

Persillerod
Persillerod skal opbevares i en plastikbøtte i køleskabet.

Persille
Persille opbevares i en plastikpose i køleskabet. Du kan også fryse persille ned. Skyl dem, før du fryser dem ned.

Porrer
Porrer skal opbevares i køleskabet. Er der jord på skal du altid opbevare dem særskilt i en grøntsagsskuffe nederst i køleskabet, så du undgår at få bakterier fra jorden i de andre varer i dit køleskab.

Radisser
Radiser skal i en frysepose, og i køleskabets grøntsagsskuffe.

Rodfrugter
Rodfrugter som selleri og rødbeder opbevares i køleskabet men kan også opbevares i stuetemperatur. Rødbeder og selleri og andre rodfrugter kan fryses. Skræl dem og skær dem i tern, skiver eller stave. Blancher dem i letsaltet vand i et par minutter.

Rucola
Har du rucola i stuetemperatur, bliver den dårlig allerede efter en dag. Så den opbevares bedst i en plastikpose i køleskabet.

Rødløg og andre løg
Rødløg, skalotteløg og zittauerløg opbevares løst i køleskabets grøntsagsskuffe.

Skorzonerrod
Opbevar skorzonerrod i køleskabet. Skrællede skorzonerrod skal du lægge i kold vand med citronsaft i. Så undgår du, at de bliver brune.

Salat i pakke
Både babyleaves og andre salatblandinger skal opbevares i en plastikpose i køleskabet. Skyl dem i koldt vand så de bliver renset og frisket op før brug.

Spinat
Opbevar spinat i en plastikpose i køleskabet. Er spinaten gået hen og blevet slatten, kan du med fordel lægge dem i koldt vand, så bliver den nemlig sprød og frisk igen.

Svampe
Østershatte, shiitake, portobello, kejserhatte, kantarel skal alle puttes i en papirspose hvis det haves, ellers plastikpose, og opbevares i køleskabets grøntsagsskuffe. Svampene kan også fryses, men skal blancheres først. Det gør du ved at skære dem i grove stykker, og koge dem i cirka 2 min. Hæld koldt vand på svampene, lad de, dryppe af og læg dem i en frysepose. Nu er de klar til at komme i fryseren. Champignon opbevares også i køleskabet, dog i egen indpakning. Husk, at lidt brun farve på champignon betyder ikke noget.

Squash
Opbevar squash i køleskabet.

Tomater
Opbevar tomater på køkkenbordet. På den måde fastholder du den gode smag og tekstur. Tomater kan også opbevares i køleskabet.

Ærter
Friske ærter opbevares i køleskabets grøntsagsskuffe i en frysepose. Kan også fryses, kræver dog en blanchering først.

Har du tips eller gode idéer vedr. opbevaring af frugt & grønt, så er du meget velkommen til at skrive til kundeservice@skagenfood.dk.