Tænd ovnen på 200 grader 20 minutter inden du starter.
Skyl kartoflerne, og bring dem i kog med rigeligt vand og et godt skud salt. Kog i 5-8 min., til de er møre. Lad kartoflerne stå i kogevandet, indtil du skal lave salaten.
Pil hvidløg, pres det eller riv det fint.
Skyl tomaterne, og skær dem i halve.
Skyl og pluk basilikum, og hak den groft.
Kom fisken i et ovnfast fad. Drys den med salt og friskkværnet peber.
Fordel 2/3 del af det revne hvidløg, lidt revet citronskræl, alle tomaterne, halvdelen af basilikum og olivenolie henover fisken.
(Resten af hvidløg og basilikum skal i kartoffelsalaten.)
Bag fisken i ca. 8 min. Den er færdig, når den skilles ad i flager.
Smag rygeosten til med lidt salt og friskkværnet peber, ½ spsk. olivenolie pr. kuvert, det sidste hakkede basilikum, resten af hvidløget, et skvæt citronsaft og revet citronskræl. Rygeosten må godt være lidt tyk i det, men hvis du foretrækker den mere cremet, pisker du lidt mælk ud i den.
Kartoflerne er færdige, når de let kan trykkes i stykker, men ikke bliver helt most ud. Hæld vandet fra, og kom kartoflerne i en salatskål. Tryk dem let på midten, så de knuses. Vend rygeostcremen op i sammen med lidt olivenolie, og vend rundt.
Husk at se til fisken.
Bland resten af citronsaften med lige så meget olivenolie, lidt salt og peber. Vend skyllet og tørret spinat op i.
Skær melonen fri for kerner og skal. Skær den i mundrette bidder, og vend dem op i spinat-salaten.
Når fisken er færdig, tages den ud af ovnen. Der dannes en dejlig væde i bunden, som smager skønt.
Server fisken med væden fra fadet, lun kartoffelsalat og frisk spinat/melon-salat.
Rygeosten er den eneste ægte danske ost, der ikke er inspireret fra udlandet. Ostetypen har sin start på Fyn i 1800-tallet, hvor den blev lavet ude på mange gårde. Dette er også årsagen til at det ofte kaldes “Fynsk Rygeost”. Nogle mener, at rygeosten dog kan spores helt tilbage til vikingetiden. Denne gamle danske specialitet har Gundestrup Mejeri specialiseret sig i at producere.
Striberne på osten stammer fra den rist, som osten ligger på mens den ryges.
Kundekommentarer ()