0
Bahi Fisketacos
Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Mexicansk
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
mørksejfilet uden skindsalt
1 min.
Fisk

Skær fisken i mundrette stykker, krydr stykkerne med salt på alle sider, og læg dem til side.

3 min.
Grøntsager

Skyl rødkålen grundigt, og skær den i fine strimler med en skarp kniv eller et mandolinjern. Vend kålen med lidt salt i en skål, og lad den trække lidt, så den mørner.

Pil løget og skyl tomater, limefrugt, koriander og chili. Skær tomaterne i små stykker, chili i tynde skiver (pas på med mængden - den er hot), og hak koriander og løg fint. Vend det hele i limesaft og 1 spsk. olie pr. person, og krydr med salt og peber.

20 min.
Fisk

Varm en pande op ved høj varme, og vend fisken i 1 spsk. hvedemel pr. person. Når panden er rygende varm, steges fisken i 1/2 spsk. olie pr. person i ca. 30 sekunder på hver side, og overføres efterfølgende til en tallerken. 

Majs tortillas – Tlayuda
25 min.
Tortillas

Varm tortillas på en pande over middelhøj varme i ca. 30 sek. på hver side. Læg dem på et klæde, og pak dem godt ind, så de kan holde sig varme indtil servering. 

30 min.
Anretning

Anret dine tacos med fisk i bunden, rødkål henover og top med tomatsalat.

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.

Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer. 

Vi bruger kun autentiske Tlayuda  100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Næringsindhold pr. person:

Energi:
550 kcal
Fedt:
23,4 g
heraf mættede fedtsyrer:
0,8 g
Kulhydrat:
51,3 g
heraf sukkerarter:
8,9 g
Kostfibre:
7,1 g
Protein:
3,7 g

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?