Jeg har altid syntes, at brændende kærlighed fortjente lidt mere kærlighed selv. Den klassiske kartoffelmos med bacon og løg har eksisteret siden 1800-tallet i Danmark, men ofte har retten været lidt tung og ensartet. Her har jeg givet den et frisk pust: en råmarineret kål-rødbedesalat med syre og knas balancerer den bløde mos, de søde løg og det sprøde bacon. En dansk favorit med mere spil i både smag og tekstur.
Ca. 40 minutter i alt, hvor flere elementer kan laves samtidig:
Forberedelse og kartoffelmos: 15 min
Bacon og løg: 15 min
Råmarineret kål og rødbede: 10 min
Anretning: 5 min
Forberedelse og tilberedning
Find alle ingredienser og redskaber frem.
Skyl rødbede, spidskål og purløg grundigt.
Vask hænder og redskaber efter håndtering af rødbede og kål.
Kartoffelmos
Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker.
Kog kartoflerne i letsaltet vand i ca. 15 minutter, til de er møre.
Hæld vandet fra og mos kartoflerne med smør og fløde til en luftig mos. Smag til med salt og peber.
Bacon og løg
Skær rødløg i tynde skiver.
Steg bacon sprødt på en tør pande. Tag det af og lad det dryppe af på køkkenrulle.
Steg løgene på samme pande i baconfedtet ved middel varme i ca. 10 minutter, til de er bløde og karamelliserede. Krydr med salt og peber.
Råmarineret kål og rødbede
Snit spidskål fint og riv rødbede groft på et rivejern.
Vend kål og rødbede med 1-2 spsk lagereddike, saften af ½ citron, 1 tsk sukker, lidt salt og peber samt sennep.
Dryp 1 spsk olivenolie over og vend godt rundt. Lad det trække ca. 10 minutter.
Drys ristede solsikkekerner over ved servering.
Fordel kartoffelmos på tallerkener og top med karamelliserede løg og sprød bacon.
Drys med finthakket purløg og servér den råmarinerede kål-rødbedesalat ved siden af.
Tips til at peppe retten op / bruge rester
Brug evt. et par dråber stærk sennep i kartoffelmosen for ekstra kant. Rester af salaten smager også godt i en sandwich eller som fyld i en wrap næste dag.
Kommentarer og forslag til opskriften