
Som kok har jeg altid været fascineret af, hvordan enkle råvarer kan løftes til noget stort gennem kontraster i smag og tekstur.
Her mødes den saftige, sprødstegte laks med jordede, sødmefulde rødbeder af sorten Detroit Dark og de milde røde linser.
En skefuld syrlig creme fraiche og et drys nøddeagtig, krydret dukkah giver retten dybde og sprødhed.
En moderne fortolkning af nordiske råvarer med et strejf af Mellemøstens varme krydderier.
Ca. 45 minutter i alt, hvor flere elementer kan laves samtidig:
Forberedelse og bagning af rødbeder: 25 min.
Linser, fisk og løg: 15-18 min.
Anretning og topping: 2 min.
Lad os starte med
Skyl grøntsager
Vask hænder og redskaber efter håndtering af fisk og jordede grøntsager.
Find alle ingredienser og redskaber frem.
Bagte rødbeder og linser
Tænd ovnen på 210 grader varmluft.
Skræl rødbederne, og skær dem i små tern på ca. 0,5 x 0,5 cm.
Vend ternene med lidt olivenolie, balsamico, honning, salt og peber.
Bred dem ud på en bageplade med bagepapir, og bag i 20-25 min., til de er møre og let karamelliserede.
Skyl linserne, og kog dem i rigeligt vand i 12 min., til de er møre. Dræn godt.
Blend de kogte linser med halvdelen af de bagte rødbeder og halvdelen af de karamelliserede løg (se herunder) til en puré med et par klumper smør, lidt olivenolie, citronsaft, salt og peber. Smag til med ekstra balsamico og en anelse honning for dybde og balance.
Karamelliserede løg (laves imens rødbederne bages)
Pil løg, og skær dem i tynde skiver. Pil og hak hvidløg.
Sautér løg og hvidløg i smør og olivenolie ved middel varme.
Krydr med salt, og lad dem karamellisere stille og roligt, til de er bløde og gyldne.
Fisk
Fif: Pas nu på ikke at give laksen for meget. Den smager SÅ meget bedre, hvis den er lidt understegt i forhold til, hvis den får for længe. Vær ikke bange for at servere den med et let "rødt" og saftigt indre.
Fordel rødbede-linsepuré på tallerkener eller fad.
Læg fisken ovenpå.
Top med resten af de karamelliserede løg og de sidste bagte rødbeder samt creme fraiche.
Drys med det sidste dukkah.
Tips til at peppe retten op / bruge rester
Rester af rødbede-linsepuré er glimrende som tilbehør til frikadeller eller koldt kød.
- Stærk, dansk & velsmagende
Vi er glade og super-stolte over at være udvalgt som en af de allerførste til at sælge den nye unikke og bæredygtigt opdrættede laks fra Skagen Salmon. Laksene har hele deres levetid levet i et landbaseret anlæg i Skagen hvor de har svømmet i modstrøm, præcis som de vilde laks gør det. Det har gjort laksen stærk, givet kødet en fast struktur og en intramuskulær fedtmarmorering der gør den super saftig og velsmagende. Derudover har laksen et generelt meget lavere fedtindhold end traditionelt opdrættede laks.
Den bæredygtige opdrætsmetode er ASC certificeret (opdrætsfiskenes pendant til MSC)
"Skagen Salmons laks smager simpelthen skide godt! Smag, struktur og saftighed er jo som vildlaks" Siger Huskokken Jacob begejstret!
Dukkah krydderiblanding indeholder: 20% HASSELNØDDER, 20% SESAMFRØ, 10% KORIANDERFRØ, 10% SPIDSKOMMEN, 10% SORT PEBER, 10% CAYENNE, 10%KANEL, 10%SALT
Kommentarer og forslag til opskriften