
Ialt 0,751 kg co2e (Råvarer, transport og emballage)
Skyl quinoaen i en sigte, og sæt den over at koge i rigeligt, letsaltet vand. Lad den koge stille og roligt under låg til den er mør - ca. 5-10 min.
Forvarm ovnen til 180 grader.
Pil løget, og skyl bladbederne og chilierne grundigt. Skær bladene fra stilken på bladbederne, og skær dem i mundrette stykker. Hak løget og chilien groft.
Sæt en pande eller flad gryde, som kan tåle at komme i ovnen, over ved middelhøj varme. Steg løgene og halvdelen af bladbederne i 1 spsk. olie pr. person i ca. 3 min. under omrøring, så det meste af væden fra grøntsagerne er fordampet. Krydr med lidt salt, tilsæt fløden og lad det simre i ca. 2 min under omrøring.
Lav små fordybninger i retten i panden og slå æggene ud heri. Bag retten i ca. 7-9 min. til æggehviden sætter sig, og blommerne stadig er bløde.
Hæld chilien, bladbederne, 1 spsk. olivenolie pr. person, revet citronskal og saften fra citronen i den drænede quinoa og vend godt rundt. Smages til med salt og peber.
Anret quinoaen henover shakshukaen, og top med revet ost.
Bladbeder kaldes også mangold eller sølvbeder og de er i familie med spinat, rødbeder, mælder og sukkerroer. De er rige på blandt andet fibre, jern og betacaroten og indeholder ligesom spinat og rabarber oxalsyre.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften