Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Skræl, skyl og del pastinakker og gulerødder. Kog dem møre i rigeligt vand tilsat godt med salt. Så snart rodfrugterne er helt møre, hældes vandet fra (gem 2 dl af vandet). Kom finthakket hvidløg, salt efter smag, mayonnaise og lidt kogevand sammen med rodfrugterne (vandmængde afhænger af, hvor tyk du ønsker, mosen skal være). Mos rodfrugterne med en håndblender, en gaffel eller håndmikser alt efter tålmodighed.
Bag hasselnødder i et ildfast fad i ovnen ved 175 grader i 10-12 min. Rist nødderne, til de er gyldne og dufter dejligt. Hvis der er hinder på nødderne, kan de gnubbes i et rent viskestykke, således at hinderne falder af. Hinderne kasseres. Hak de ristede hasselnødder groft eller knus dem i en morter, og drys dem med lidt fint salt.
Fif: Nødderne kan også ristes på en tør pande ved medium varme i 7-8 min. Ryst ofte panden.
Skræl rødbederne, og skær dem i meget tynde strimler. Du kan også rive dem groft på rivejernet. Riv peberrod meget fint, og hak den bredbladede persille fint. Bland det hele sammen til en god salat.
Rør en dressing af følgende pr. person: 1/3 spsk. olivenolie, 1/2 spsk. lys balsamico og 1/2 tsk. flydende honning. Vend dressingen sammen med rødbeder, peberrod og persille.
Tænd ovnen på 180 grader.
Del fisken i portionsstykker. Kom de hakkede hasselnødder ovenpå fiskestykkerne sammen med salt og peber.
Bag fisken i et smurt, ildfast fad i 12-15 min.
Spis fisk, rodfrugtemos og rødbedesalat sammen.
Kend din fisk: Kuller
GASTRONOMISK
Kullerens kød er hvidt, magert og oftest mere fast end torskens. Den spisemæssige højsæson er størst i efterårsmånederne. Herhjemme har den særligt været saltet og tørret som klipfisk, og nogle steder desuden røget. Man vil i de fleste retter kunne erstatte kuller med torsk, lange, kulmule eller lyssej, og den kan som torsk tilberedes på mange måder - pocheret, dampet, bagt og stegt i smør.
Kulleren er meget populær i Storbritannien, hvor den både spises koldrøget som Finnan haddie og varmrøget som Arbroath smokie. Kuller er desuden en af de foretrukne fisk til fish & chips.
SUNDHED
Kulleren er en mager fisk med kun ca. 1g fedt/100 g. Proteinindholdet er ca. 19g/100 g. Den er særligt rig på selen, der styrker vores immunforsvar og hos mænd sætter sædproduktionen op.
Læs mere om kuller her > KEND DIN FISK
Kommentarer og forslag til opskriften