På trods af, at den er et meget ubeskrevet blad i resten af verden, er Gyodon en af de mest populære retter i det japanske køkken. En simpel ret bestående af ris og en sovs baseret på bløde løg, kød og æg. Æggene skal først i retten helt til sidst, så sovsen bliver cremet og flyder ned gennem risene.
Pil løget og forårsløget, og skær dem i tynde skiver. Den grønne del af forårsløget hakkes fint, og gemmes til anretning (løgene kan evt. lægges i koldt vand, hvis man foretrækker, at de ikke smager for skarpt).
Skyl spidskålet grundigt, og skær det i mundrette stykker.
Skræl ingefæren, og riv den på den fine side af et rivejern.
Skyl risene i rigeligt vand, for at fjerne stivelsen, så risene ikke bliver grødet. Bring risene i kog i ca. 1 dl letsaltet vand pr. person med låg på. Når vandet koger, røres der én enkelt gang i risene, og der skrues helt ned for blusset. Når vandet er fordampet efter ca. 5-10 min., slukkes blusset. Lad risene hvile med låg på i 5 min. før brug.
Sæt en pande med 1/2 dl vand pr. person, soyaen, krydderiblandingen og 1 tsk. sukker pr. person over at koge. Tilsæt løg- og forårsløgsskiverne, og lad dem simre under låg i ca. 5 min.
Skær kødet i tynde skiver, kom det i panden, og lad det simre yderligere 3 min.
Tilsæt kålet og ingefæren, og lad retten simre 2 min. mere. Skru helt ned for blusset, og slå æggene ud i retten. Rør godt rundt, indtil sovsen begynder at blive cremet af æggene. Æggene må endelig ikke få for meget, så sluk hellere for varmen for tidligt end for sent. Smag til med salt og peber, og overfør retten henover risene.
Servér retten i dybe skåle, og top med forårsløg.
Vietnamesisk Pho krydderiblanding indeholder:
50% urtebouillon, 10% fennikelfrø, 10% korianderfrø, 10% sort peber, 5% stjerneanis, 5% kanel, 5% sort kardemomme, 5% nelliker.
Kundekommentarer ()