0
Kartoffelporresuppe med mørksej
Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

- Forvarm ovnen til 160 grader

- Skær løg i tern. Skræl kartofler og skær i store tern. Rens porrer og skær i tykke ringe. Tag lidt af det grønne fra midten af porren fra og gem til topping.

- Varm olie op i en stor tykbundet gryde ved middel varme, og sautér løg, kartofler og porrer i mindst 5 minutter under omrøring – det er godt givet ud for smagen at tage sig god tid her. Grøntsagerne må ikke tage farve, tilsæt lidt mere olie hvis det virker tørt.

- Fyld vand i gryden til det netop dækker grøntsagerne. Tilsæt urtebouillon, bring i kog og lad suppen simre i 20 minutter uden låg.

- Læg mørksejen i et ovnfast fad smurt med lidt olie og krydr med salt og peber. Bag fisken i ca. 10 minutter. Fisken er færdig, når den skiller i lameller, men tag den gerne ud lidt før, da den trækker videre i suppen.

- Rist solsikkekerne på en tør pande ved middelhøj varme til de tager farve og begynder at dufte. Ryst panden undervejs. Drys kernerne med salt.

- Skræl guleroden og skær i helt små tern, som vist på billedet. Hak porren fint (det stykke du lagde til side tidligere). Lidt madskole: små tern er dét man også kalder brunoise. De føles forfriskende og komplimenterer rettens andre konsistenser og teksturer med lidt bid. Bliver gulerodsternene eller porrepynten derimod for store, tager de for meget opmærksomhed fra retten, og henleder tankerne på de pligtgrøntsager, man måtte kæmpe sig igennem som barn.

- Blend suppen med en stavblender og smag til med salt, peber og fløde.

- Anret som vist på billedet med sej, tern af gulerod, porre samt ristede solsikkekerner på toppen.

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?