0

Margrete Moore

Margrete Moore fra Fjand langt ude i Vestjylland er en sand ildsjsæl og pioneer når det handler om hele taskekrabber. Hun kæmper en kamp for at få os danskere til at spise hele krabber i stedet for kun at bruge klokødet.

Margrete Moore

Nuværende arbejdsplads - og hvorfor netop her?

Jeg startede fish & moore  i 2012, fordi jeg syntes det var synd og skam, at man kun spiser kløerne af krabberne i Danmark – og spilder resten af dyret. Ved at bruge køkkenet på Cafe Sommerfisk i Fjand, kan jeg koge og pakke krabber og samtidig drive lidt restaurant/ mad ud af huset, der inkludere anden fisk. Det giver mig også mulighed for at afholde kurser og vise hvordan krabberne tilbereddes.

Fremhæv de 3-4 vigtigste arbejdspladser du har haft og forklar hvorfor?

Jeg er absolut selvlært når vi snakker gastronomi – men er så heldig at være ’vokset op i et hjem med komfur’ og have rejst uenendeligt meget lige fra barnsben. Så mit arbjede hos SAS og senere i landdistriktsudvikling har ikke haft direkte indflydelse på det jeg laver nu.

Hvad er dit tidligste minde omkring at spise fisk? 

Som 4-5 årig, friskpillede fjordrejer – naturligvis pil selv – spist udendørs om sommeren, men også altid at få lov at gnave skindet fra et stykke røget laks, når skiverne var skåret, som måske lyder lidt primitivt. Jeg kan faktisk godt lide det, mørke, lidt trannede lag.

Hvorfor blev du kok?

Som sagt er jeg ikke kok, men tilberedning af mad (og spisning) har fulgt mig hele livet og mange steder i verden. Også drømmen om en dag at kunne gøre noget med den viden på en mere professionel basis.

Højdepunkter i karrieren?

Da jeg fik mit CVR nummer, da begyndte det at blive alvor.

Hvad er din største fiske-gastronomiske oplevelse?

Der er så uendeligt mange at jeg ikke kan pege på en. Krabberne i Cromer i Norfolk står højt på listen, men at kunne spise sig mæt i hummer i et skur ved vejsiden i Maine, USA er heller ikke dårlig. Sushi, enkelt grillet fisk, skaldyrsplatter i Bretagne – fællesnævneren er nok at det skal være så enkelt som muligt, bare kvaliteten af produktet stemmer.

Fremtidige ambitioner, drømme & mål?

At hele krabben bliver brugt noget mere her til lands og mere generelt, at vi lærer at sætte pris på de enkle, gode produkter og forarbejde dem. Det er trist når jeg ser børn (og sommetider voksne) rynke på næsen eller ligefrem væmmes ved  fisk og skaldyr. Det er absolut min ambition at formidle min egen begejstring og viden til en ny generation. 

Hvorfor er det især fisken, du har kastet dig over i dit arbejde?

Fordi det er det jeg bedst selv kan lide at spise.

Hvor tit spiser du selv fisk? Hvad er din fiskelivret?

Jeg spiser næsten aldrig kød og fjerkræ, så når det ikke er vegetarisk er det fisk, mindst 3 gange om ugen. Alle skaldyr står mit hjerte nær. Bare giv mig et fad, godt selskab og tid til at sidde og pille...

Hvad er dit bedste råd, når man tilbereder fisk? 

Fisk og skaldyr koges/steges/bages generelt for meget og ofte ved for høj varme, så æggehviden træder ud. Skru ned og tag lidt mere tid.

Opskrifter af Margrete Moore:

Ingen opskrifter