0

Kylling a la frikassé med lun bønnesalat og små kartofler

Hovedingrediens:
Fjerkræ
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Danske klassikere

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
0 min.
Lad os starte med

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten

små kartoflerHopballe Mølle kylling, bryst i strimler
1 min.
Kartofler og kylling

Sæt vand over til kartofler. 

Salt vandet gavmildt og kog kartoflerne møre under låg. Ca. 15 minutter. Afdryp men gem lidt kogevand. 

Steg kyllingen gylden og gennemstegt i olivenolie på en stor, varm pande. Krydr den med salt og peber og tag den af panden. 

blomkålporrerhvidløgsødmælk
5 min.
Grønt og sauce

Del blomkålen i mundrette buketter. Kom mere olivenolie på panden fra kyllingen og steg blomkålen ved middelvarme i 3-4 min. Tilsæt gerne lidt vand, så den dampkoger.

Snit porre og hvidløg fint og kom begge dele med på panden. det skal ikke tage farve, men falde let sammen. Ca. 2 min. Krydr med salt og peber. 

Drys grøntsagerne med ca. 1/2 spsk. mel pr. dl mælk. Max 2 spsk. mel. Steg kort grøntsagerne med melet og tilsæt mælk lidt ad gangen. Lad saucen tykne. Spæd med kartoffelvand efter behov. Vend kyllingen i og smag til med salt og peber. 

grønne bønnercherry- eller blommetomater
15 min.
Bønner

Nip imens enderne af bønnerne og damp dem i kogende, saltet vand i ca. 5 -10 min. HUSK at grønne bønner ikke må være rå, men skal være gennemtilberedte. (de indeholder lektier, der nedbrydes ved tilberedingen). 

Afdryp dem og skyl dem i koldt vand. 

Skær tomater ei kvarte. Vend lune bønner med tomat, lidt hvidvinseddike og olivenolie. Krydr med salt og peber.

purløg
27 min.
Anretning

Snit purløg fint. 

Anret kartofler med kylling a la frikassé. Drys med purløg og servér straks med bønnesalat ved siden af. 

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Kyllinger fra Hopballe Mølle

- Hopballe kyllinger er af en helt speciel race, Hubbard 787 hedder de så mundret. Disse kyllinger vokser langsommere end den race, der benyttes i den konventionelle kyllingeproduktion. Racen og den ekstra voksetid gør, at kyllingerne er mere aktive og robuste og det betyder også, at ben og knogler kan udvikle sig i takt med, at kyllingerne tager på i vægt.

Hopballe lægger stor vægt på dyrevelfærd, og det er tydeligt, at både racen og den ekstra tid gør disse kyllinger meget mere aktive og robuste. En Hopballekylling har 4–5 gange så meget plads som en konventionel kylling. Pladsen gør, at kyllingerne rører sig meget mere, det giver muskler og kødet får dermed meget mere struktur. Hver aften slukkes lyset og kyllingerne får 8 timers ubrudt søvn som giver ro i flokken og forbedrer trivslen.

Disse kyllinger kræver generelt også lidt længere tilberedningstid end du måske er vandt til og når man skal tranchere brystkødet er det vigtigt, at det skæres på tværs af fibrene, da strukturen i kødet ellers kan få det til at føles sejt! Til gengæld får man altså en oplevelse på smag og ikke mindst struktur, som ellers er gået helt bort når man spiser industrikyllinger. 

Du kan også se forskel på kødets farve. I gamle dage talte man om det mørke kød og det lyse kød på en kylling - men i dag er det hele jo kridhvidt på de fleste (industri) kyllinger. Men her er lårkødet altså mørkere og mere kraftigt smagende, mens brystkødet har en meget mere fin og delikat smag.

Bonusinfo

VIGTIG INFO:
På grund af grønne bønners naturlige indhold af stoffet lektiner - anbefaler fødevarestyrelsen at koge bønnerne i 5 til 10 min. afhængig af størrelse. Det gælder også, hvis bønnerne efterfølgende skal pandesteges.