0
Meunierestegt rødspætte med kartofler, persillesovs og frisk gulerodssalat

Meunierestegt rødspætte med kartofler, persillesovs og frisk gulerodssalat

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Co2 venlig

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
0 min.
Lad os starte med:

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

hele flåede rødspætter
1 min.
Krydr fisken

Krydr fisken med salt på begge sider, og gem den til senere.

kartofler
3 min.
Kog kartoflerne

Sæt en kasserolle med letsaltet vand over at koge.

Kom kartoflerne i vandet, og vær opmærksom på, at vandet kun lige netop skal op at simre. Kog kartoflerne i ca. 10 min., til de er møre. Sluk for blusset, og lad kartoflerne hvile i vandet 5 min. længere, før du hælder vandet fra.

solsikkekerner
5 min.
Rist kernerne

Kernerne ristes på en tør pande over middel varme, indtil de bliver gyldenbrune i overfladen. Tag dem af varmen, og gem dem til senere.

gulerodcitron
10 min.
Forbered gulerod

Skær guleroden i lange tynde skiver med en tyndskræller eller et mandolinjern.

Kom gulerødderne i en stor skål og krydr dem med salt, peber, citronsaft og vend dem med kernerne lige før servering.

15 min.
Steg fisken

Varm en pande pr. fisk op ved middelhøj varme.

Vend fisken i hvedemel, og steg den i 5 min. på hver side i 1 spsk. olie pr. person, indtil den er blevet helt gylden på begge sider.

Krydr fisken med salt.

persillesødmælkgrøntsags bouillonhvedemel
20 min.
Rør sovsen

Hak persillen fint.

Varm en kasserolle eller gryde op ved middel varme. Den skal helst være med runde kanter, så det bliver nemmere at piske sovsen med et piskeris.

Tilsæt 1 spsk. olie og 1/2 spsk. mel pr. person, og rør rundt i 1 min. Hæld mælken i lidt efter lidt under omrøring, så der ikke dannes klumper. Skru helt ned for blusset, tilsæt persille og bouillon, og smag til med salt og peber.

Hæld evt. stegeskyen fra fisken i sovsen.

30 min.
Anretning

Servér fisken med kartofler, salat og sovs.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.