0
Taco med krydret fisk, mayo og frisk rødbede

Taco med krydret fisk, mayo og frisk rødbede

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
20 minutter
Opskriftstype:
Grønne fiskeretter
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Intet nyt år uden en Nytårstorsk. Vi har dog aldrig fået det særlig traditionelt, og gerne i nye klæder. I stedet for varmen fra sennep, bliver det med en mild chili mayo og masser af syre fra lime og koriander, til at give lidt modspil til rødbederne. 

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord. 

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

Mexi-kiddo krydderiblandingtorskefilet uden skind
1 min.
Skær og krydr fisken

Skær fisken ud i mundrette stykker og kom den i en skål. Drys med lidt salt, halvdelen af krydderiet og en sjat olivenolie. Vend rundt og lad stå. 

rødbederkorianderlime
3 min.
Skræl og riv rødbede

Skræl rødbeden og riv den groft ned i en skål. Vend med saften fra halvdelen af lime og 1/2 tsk. salt pr. kuvert.

Hak koriander fint og vend også halvdelen af dette i. Smag til med honning og evt. ekstra salt. 

mayonnaiselimekorianderMexi-kiddo krydderiblanding
7 min.
Bland mayo

Kom mayo i en skål og rør resten af krydderiet i. 

Kom resten af de hakkede koriander i og smag til med limesaft, salt og honning.

grønkål
10 min.
Hak og steg kålen

Hak og snit kålen i strimler. Skær evt. den tykkeste del af stokken fra. 

Tag en pande og tænd på høj varme. 

Kom olie på og steg kålen så snart olien er varm. Tilsæt 1/4 tsk. salt pr. kuvert og sautér rundt i 1-2 min. 

Tag af varmen.

torskefilet uden skind
14 min.
Steg fisken

Brug panden fra kålen og varm den op igen på middelhøj varme. 

Tilsæt lidt olie og herefter fiskestykkerne. Steg 1-2 min. på hver side, til fisken er gennemstegt og har fået en flot stegeflade.

Majstortillas - nixtamal
18 min.
Varm tortillas

Varm tortillaerne én efter én på en brandvarm pande uden fedtstof, til de begynder at blive gyldne med mørke pletter.

Hold tortillaerne lune i et fugtigt viskestykke, efterhånden som de er klar.

20 min.
Anretning

Servér tortillas ved bordet sammen med fisk, stegt kål, revet rødbedesalat og krydret mayo. 

Lav jeres egne tortillas efter behag.

Bonusinfo

Mexi-kiddo krydderiblanding er en mild og børnevenlig krydderiblanding der indeholder:
  • 30% Spidskommen
  • 15% korianderfrø
  • 15% Oregano 
  • 15% Sød paprika 
  • 10% hvidløgspulver
  • 5% løgpulver
  • 5% ancho mulato chili
  • 5% pasilla chili

Bonusinfo

Vi bruger kun autentiske tortillas100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?