0
Mørksej i polenta med stegte gulerødder

Mørksej i polenta med stegte gulerødder

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Co2 venlig
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
mørksejfilet uden skindsalt
1 min.
Fisken

Krydr fisken med salt på alle sider, og læg til side.

polentamelsødmælksnehvide ost
3 min.
Polentaen

Kom 200 g vand pr. person i en gryde, og kog det op. Når vandet koger, tilsætter du 50 g polentamel pr. person, imens du pisker. Skru ned for gryden, og lad det småboble under låg i ca. 5 min. Rør gerne jævnligt. Lad derefter grøden hvile under låg indtil servering.

Tilsæt mælken og revet ost til polentaen, varm den op igen, og smag til med salt. Polentamelet suger rigtig meget væde, så der skal tilføres mere vand eller mælk, end man lige tror.

hasselnøddekerner
10 min.
Nødderne

Spred nødderne ud på et klæde, som foldes henover, så man kan banke nødderne åbne med fx en kasserolle. Pil nødderne fra skallen, og gem til anretning.

estragon
15 min.
Estragonen

Skyl estragonen, afdryp for vand, pil bladene fra stilken, og hak den groft.

gulerodolivenolie, ekstra jomfruestragoneddike
20 min.
Gulerødderne

Skrub gulerødderne under vand, og lav lange tynde skiver med en kartoffelskræller eller et mandolinjern.

Varm en pande op ved høj varme. Når den er rygende varm, steges gulerødderne i 1 spsk. olie pr. person i ca. 1 min. under omrøring. Tilsæt estragonen, lidt eddike og salt, rør det godt rundt, og overfør til et fad.

30 min.
Fisken

Varm en pande op ved høj varme. Vend fisken i lidt af polentamelet, hvis der er noget tilbage.

Når panden er godt gennemvarm, tilsættes 1 spsk. olie. Læg fisken på panden, og lad den stege i 3 min ved middelvarme. 

Vend fisken om på den modsatte side, og steg videre i 1 minut. Vil du have fisken helt gennemstegt, så lad den stege 3 min på begge sider. 

Tag fisken af panden,  og lad den hvile. 

35 min.
Anretning

Fordel polentaen i dybe tallerkener, anret fisk og gulerødder henover, og top med nødderne.

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Fremstilles af komælk fra Østjylland. Mælken kommer fra én økologisk gård, hvor køerne går frit ude og inde. Osten er en halvfast hvidskimmelost, som fremstilles i små 2000 liters ostekar og hånd fyldes i formene. Hvorefter osten saltes i et døgn. Smagen fra hvidskimmel-modningen giver en karakter af champignon med en bred bouquet. Osten har en flot blød og næsten cremet konsistens. Snehvide er en ost i forklædning. Udenpå ligner den en brie, men inderst inde er det en havarti. Den har i virkeligheden fået de bedste træk fra de to ostetyper: blid og delikat og samtidig skærefast og smidig. En ost, der kan nydes på mange måder. 

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?