0
Sprød tortilla med creme fraiche, squash, bacon og spinat salat med mormor dressing

Sprød tortilla med creme fraiche, squash, bacon og spinat salat med mormor dressing

Hovedingrediens:
Grøntsager
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
20 minutter
Opskriftstype:
Hurtige kødretter
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Varm ovnen op til fuld hammer (250 grader-300 grader). Gerne en halv time før.

 

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
squashcitronolivenolie, ekstra jomfrugroft saltsort peber
1 min.
Squash

Skyl squashen, og skær den i små tern. Kom 1/2 spsk olivenolie, 1/2 tsk salt pr. kuvert, lidt friskkværnet peber samt revet skal fra halvdelen af citron i en skål, og rør sammen. Kom squashternene i, og vend det hele rundt.

creme fraiche 18%parmigiano reggiano (Parmesan)citrongroft saltsort peber
3 min.
Creme fraiche

I en ny skål blandes 2/3 af creme fraichen med revet parmesan og skal og saft af den anden halvdel af citronen. Smag til med salt og friskkværnet peber.

Majstortillas – Tlayuda - Nixtamalbacon i skiver
4 min.
Samle tortillabunde

Kom tortillaerne over på bagepapir, og halvdelen af disse på bageplader.

Fordel ostecremen på hver tortilla, ligesom hvis det var tomatsovs.

Fordel squashternene og den skønne olie derfra på hver bund. Kom 2 bacon skiver på hver tortilla.

Bag i ovnen i 5-8 min., til de er gyldne og flotte. Når de første er færdige, kan de næste sættes i ovnen.

creme fraiche 18%babyspinatcitronsukkergroft saltsort peber
8 min.
Spinat

I en salatskål blandes det sidste af creme fraichen med 1/2 tsk. sukker, 1/4 tsk. salt pr. kuvert, lidt friskkværnet peber og det sidste saft fra citronen.

Smag til, om du synes, der mangler noget.

Kom til sidst spinat i, og vend rundt. 

20 min.
Anretning

Kig til tortillaerne, og tjek, om de er færdige. Tag dem ud af ovnen, og sæt evt. de næste over, mens i spiser de første.

Server straks, og nyd de sprøde tortillas med cremet spinatsalat til.

Velbekomme.

Bonusinfo

Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.

Bonusinfo

Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.

Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer. 

Vi bruger kun autentiske Tlayuda  100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?