
Lad os starte med
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Skyl linserne, og sæt dem over i en gryde med rigeligt vand, salt og halvdelen af krydderiet.
Bring gryden i kog, og lad linserne koge i ca. 10 min.
Skær pølserne i mundrette stykker.
Pil og rens løg. Skræl og skyl gulerødder.
Skær halvdelen af løget ud i fine tern. Skær gulerødder i mundrette bidder.
Du kan evt. skære nogen af dem til stave til at servere på siden.
Sæt en anden, stor gryde over ved middelhøj varme.
Tilsæt lidt olie, og steg pølserne i 2-3 min., til de tager let farve.
Skru ned til middelvarme, og kom resten af krydderiet, hakkede løg og gulerødder i, og sautér i yderligere 2-3 min..
Tilsæt evt. en sjat hvidvin eller eddike for ekstra smag.
Dræn linserne, men gem ca. 1 dl. af kogevandet pr. kuvert.
Kom linserne i gryden til pølserne, og tilføj kogevand, så linserne akkurat er dækket. Hvis der ikke er nok kogevand, spæder du blot op med lidt ekstra vand.
Lad det hele småsimre i yderligere 5 min. under låg.
Skyl og snit salat groft. Skær æblerne i fine både.
Vend det hele med 1/2 tsk. olivenolie og 1/2 tsk. eddike pr. kuvert, og smag til med salt og peber.
Smag linsegryden til med salt og peber, og kom lidt af yoghurten i, for at gøre retten lidt cremet og syrlig.
Anret retten i en dyb tallerken, og servér salaten enten på toppen som et sprødt og frisk element eller på siden.
Servér resten af yoghurten som en topping.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften