0
Professorens grønne energigrød

Professorens grønne energigrød

Opskriften er udviklet af:
Ekstravare
Hovedingrediens:
Grøntsager
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
5 minutter
Opskriftstype:
Grød

Forkæl dine mikrobiota.

Professor Oluf Borbye Pedersen har forsket på området og er kommet frem til en særlig sammensætning af frugt og grønt, der blendes og laves til en smoothie eller grød.

I professor Oluf Borbye Pedersens grød er der masser af fiberrige grønsager. Perfekt næring – lige fra morgenstunden. Oluf Borbye Pedersen kalder tarmmikrobiomet for vores indre ’kemifabrik’, da det er her at der konstant produceres stoffer og hormoner, der sender signaler rundt til kroppens celler – også til hjernen.

Med en stor portion frugt og grønt får både du og dine tarmbakterier den ideelle næring – allerede fra dagens begyndelse.

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
0 min.
Lad os starte med

Skyl alle grøntsager, krydderurter og frugter.

pebermynte the
1 min.
Mynte-te

Hæld kogende vand over tebrevet og lad teen trække i 5-10 min. Brug ca. 3-400 ml vand til 1 tebrev.

Køl teen helt ned i køleskabet. Llav gerne teen dagen før - og lav bare til et par dage eller hele ugen nu du er i gang. Mængden du skal bruge afhænger lidt af hvor lind du ønsker din grød eller om du laver den til en smoothie.

gulerødderæblespinatvindruer/kiwikiwiavokadotomatergrønkål / broccolihvidkålgurkemejerodingefærbredbladet persillesukkertang & søl fra Læsøcitronvalnøddekernerpebermynte themynte
2 min.
Grød

Skær dagens ration af frugt og grøntsager i mindre stykker og skær kernehuset fra æblerne. Skær citron i skiver - behold gerne skal og det hele på! Fjern og kassér skræl og sten på avokado.

Pluk persille og mynte eller blend det hele det er op til dig. 

Om du skræller, kiwi, gulerødder, gurkemejerod og ingefær er op til dig - det er ikke strengt nødvendigt hvis du har skyllet dem godt og du har en god blender.

Blend samtlige ingredienser inkl. tang, valnødder og myntete i en blender til en glat og lind "grød".

Justér konsistensen med mere eller mindre is-kold myntete og evt. lidt ekstra vand hvis du ønsker en mere smoothie-agtig konsistens. 

OBS:
Der varieres efter sæsonen mellem broccoli og grønkål samt mellem vindruer og kiwi, så brug det der er i din kasse den pågældende uge.

5 min.
Anretning:

Serveres i skåle, dybe tallerkener eller i glas som en smoothie (her skal den dog fortyndes yderligere med urte-the eller vand).

Spis grøden som den er - eller top med fx. skyr, yoghurt, forskellige friske og tørrede bær, rosiner og gerne lidt hakkede mandler eller andre nødder - det smager skønt. 

Velbekomme & god fornøjelse! 

Kassen indeholder:

(nok til 2 personer i 5-7 dage/10-14 x grøn grød)

  • 1 kg. gulerødder
  • 5 stk. æbler
  • 500 g spinat
  • 1 kl. vindruer el. 5 kiwi
  • 5 stk. avocadoer
  • 10 stk. tomater
  • 1 stk. broccoli el. 400 g grønkål
  • 1 stk. hvidkål
  • 50 g frisk ingefær
  • 50 g gurkemeje
  • 80 g bredbladet persille
  • 20 g frisk mynte
  • 15 g tørret søl/dulche & sukkertang fra Læsø
  • 3 stk. citroner
  • 80 g valnødder
  • 3 stk. breve Three Mint the fra Pukka (pebermynte, grøn mynte og agermynte)

Alt frugt og grønt er 100% ØKO! 

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Sukkertang falder ind under betegnelsen kelp, som er de tangarter, der historisk set har haft den største betydning som fødevarekilde for både mennesker og dyr.

Sukkertang tilhører brunalgerne. Tangen vokser på havdybder på mellem 1 og 30 meter. Høstningen foregår som bifangst ved traditionelt garnfiskeri i vores økologiske områder ved Læsøs nordkyst.

Den er smagsmæssigt top-interessant og kan bruges til virkelig mange ting i dit køkken
Sukkertangen indeholder det naturlige sødemiddel mannitol, der anvendes i sukkerfrie fødevarer, lightprodukter osv.
Vælger du den granulerede tang, har du et tangpodukt, der er meget enkelt at anvende. Granuleret tang kan drysses over stort set alle retter, den kan bruges sammen med panering, og den kan blandes i f.eks. müsli. Den kan også blandes i din bagemel.

Krav til opbevaring: Ingen specielle, bortset fra tørre omgivelse og af hensyn til risiko for at miste farve bør tangen beskyttes mod direkte sollys.

Holdbarhed: Fødevarestyrelsen godkender 3 års opbevaring, men tangens reelle holdbarhed er mindst 10 år uden kvalitetstab.

Anvendelse: Sukkertang kan anvendes supper, i salater, i varme retter og i granuleret form som drys og smagstilsætning. Det hvidlige overtræk, der opstår ved tørring, har en sødlig smag og betyder, at sukkertang er velegnet i kager, is og dessert. Hvis sukkertangen anvendes i hele bladplader, bør den koges mellem 10 og 20 minutter, da den ellers er for salt og sej.

Sukkertang (Saccharina Latissima) har en smuk og ravgylden farve og en mild, sød og saltet smag. Sukkertangen har fået sit navn da den udskiller et sødt-smagende stof kaldet manitol. Sukkertang indeholder også glutaminsyre, som er en aminosyre der giver den unikke umami-smag.

Søl, også kendt som dulse, er en bemærkelsesværdig rødalge, der har vundet popularitet på grund af sin unikke smag og alsidige anvendelse i køkkenet. Denne tangtype vokser naturligt i de kolde, rene farvande omkring Irland, Norge og Island. Søl er kendt for sin langsomme vækst, hvilket gør den til en eftertragtet og værdifuld råvare.

Havets bacon

Søl har fået kælenavnet "havets bacon" på grund af sin intense umami-smag, som træder særligt frem, når tangen steges. Den sprøde tekstur og dybe smag kan minde om stegt bacon, hvilket gør Søl til en fantastisk ingrediens i både vegetariske og klassiske retter. Udover at være stegt kan Søl også bruges som en smagsforstærker i supper, gryderetter og saucer, hvor dens naturlige bouillon-lignende intensitet bidrager til en kompleks og fyldig smag.

Anvendelse i køkkenet

Søl er en utrolig alsidig tangtype. Den kan spises rå i salater for en frisk og saltet smagsoplevelse, tørres og knuses til et velsmagende krydderi eller steges sprødt som en delikat snack eller topping. Søl passer også perfekt som tilbehør til fisk, skaldyr eller som en unik ingrediens i vegetariske retter, hvor dens umami-smag kan erstatte animalske produkter.