Forkæl dine mikrobiota.
Professor Oluf Borbye Pedersen har forsket på området og er kommet frem til en særlig sammensætning af frugt og grønt, der blendes og laves til en smoothie eller grød.
I professor Oluf Borbye Pedersens grød er der masser af fiberrige grønsager. Perfekt næring – lige fra morgenstunden. Oluf Borbye Pedersen kalder tarmmikrobiomet for vores indre ’kemifabrik’, da det er her at der konstant produceres stoffer og hormoner, der sender signaler rundt til kroppens celler – også til hjernen.
Med en stor portion frugt og grønt får både du og dine tarmbakterier den ideelle næring – allerede fra dagens begyndelse.
Lav gerne is-kold pebermynte-the dagen før - og lav bare til et par dage eller hele ugen.
Kom dagens ration af tang i en lille bøtte eller glas med 2 dl koldt vand. Lad den stå og udvande/opbløde i mindst 2 timer - gerne til dagen efter!
Sukkertang har et relativt højt jodindhold. Jodindholdet kan nemt reduceres med ca. 95 %, hvis sukkertangen lægges i blød i koldt vand i mindst et par timer, eller natten over (vandet skal kasseres).
Skyl alle grøntsager, krydderurter og frugter.
Kom den udblødede tang i en lille sigte.
Skær dagens ration af frugt og grøntsager i mindre stykker og skær kernehuset fra æblerne. Blend samtlige ingredienser i en god blender til en glat og lind "grød".
Justér konsistensen med is-kold pebermynte-the.
OBS:
Der varieres efter sæsonen mellem broccoli og grønkål samt mellem vindruer og kiwi, så brug det der er i din kasse den pågældende uge.
Serveres i skåle, dybe tallerkener eller i glas som en smoothie (her skal den dog fortyndes yderligere med urte-the eller vand).
Spis grøden som den er - eller top med fx. skyr, yoghurt, forskellige friske og tørrede bær, rosiner og gerne lidt hakkede mandler eller andre nødder - det smager skønt.
Velbekomme & god fornøjelse!
(nok til 2 personer i 5-7 dage/10-14 x grøn grød)
Alt frugt og grønt er 100% ØKO!
* Sukkertang og jod
Sukkertang har et højt jodindhold, men det er let at reducere jodindholdet til det anbefalede daglige indtag (ADT).
Der er to enkle løsninger:
Læg sukkertangen i blød i rigeligt vand natten over eller kog sukkertangen i 2 minutter ved mindst 80 grader. Filtrer tangen i en si og kassér vandet. Begge metoder udvasker ca. 95 % af joden, uden at det går ud over de øvrige mineraler og vitaminer i tangen.
Sukkertang falder ind under betegnelsen kelp, som er de tangarter, der historisk set har haft den største betydning som fødevarekilde for både mennesker og dyr.
Sukkertang tilhører brunalgerne. Tangen vokser på havdybder på mellem 1 og 30 meter. Høstningen foregår som bifangst ved traditionelt garnfiskeri i vores økologiske områder ved Læsøs nordkyst.
Den er smagsmæssigt top-interessant og kan bruges til virkelig mange ting i dit køkken
Sukkertangen indeholder det naturlige sødemiddel mannitol, der anvendes i sukkerfrie fødevarer, lightprodukter osv.
Vælger du den granulerede tang, har du et tangpodukt, der er meget enkelt at anvende. Granuleret tang kan drysses over stort set alle retter, den kan bruges sammen med panering, og den kan blandes i f.eks. müsli. Den kan også blandes i din bagemel.
Krav til opbevaring: Ingen specielle, bortset fra tørre omgivelse og af hensyn til risiko for at miste farve bør tangen beskyttes mod direkte sollys.
Holdbarhed: Fødevarestyrelsen godkender 3 års opbevaring, men tangens reelle holdbarhed er mindst 10 år uden kvalitetstab.
Anvendelse: Sukkertang kan anvendes supper, i salater, i varme retter og i granuleret form som drys og smagstilsætning. Det hvidlige overtræk, der opstår ved tørring, har en sødlig smag og betyder, at sukkertang er velegnet i kager, is og dessert. Hvis sukkertangen anvendes i hele bladplader, bør den koges mellem 10 og 20 minutter, da den ellers er for salt og sej.
Sukkertang (Saccharina Latissima) har en smuk og ravgylden farve og en mild, sød og saltet smag. Sukkertangen har fået sit navn da den udskiller et sødt-smagende stof kaldet manitol. Sukkertang indeholder også glutaminsyre, som er en aminosyre der giver den unikke umami-smag.
Vi bruger den flittigt i supper, salater, saucer, som drys på ægget og til masser af andre ting. Prøv også at riste små stykker sukkertang i smør eller olie på en varm pande, og du får de lækreste, sprøde tangchips.
Kundekommentarer ()