0
Rødspætte brandade med stegt spidskål og dild

Rødspætte brandade med stegt spidskål og dild

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Co2 venlig

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
rødspættefiletsalt
1 min.
Fisken

Sæt en gryde med vand over at koge.

Skær fisken i 2x2 cm stykker, krydr den med salt på alle sider, og læg til side.

skalotteløgbagekartoflerolivenolie, ekstra jomfrusaltsort peberHimmelbjergost
5 min.
Kartoflerne

Forvarm ovnen til 225 grader. Pil løgene, hak lidt af det fint, og gem til senere. Skræl kartoflerne, skær dem i tern sammen med resten af løget, og kog dem i ca. 10 min. indtil de er helt møre. Kassér det meste af kogevandet, mos kartoflerne og løget med et piskeris, krydr med 2 spsk. olivenolie pr. person, salt og peber og overfør til et ildfast fad. Riv osten henover, og bag kartoflerne i ca. 15 min., indtil osten har taget flot farve. Tag efterfølgende fadet ud, fordel fisken ud på retten, pres den lidt ned mellem kartoflerne, drys de finthakkede løg udover, og bag yderligere 3 min.

spidskåldildcitron
20 min.
Kålen

Skyl kålen og dilden grundigt, og afdryp for vand. Skær kålen ud i mundrette stykker, og hak dilden groft (dildstilkene kan sagtens bruges).

Varm en pande op ved høj varme. Når panden er rygende varm, steges kålen i 1 spsk. olie pr. person i 3 min under jævnlig omrøring. Smages til med salt og citronsaft.

30 min.
Anretning

Server den varme brandade med den stegte kål, og top med dild.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Himmelbjergost er fremstillet af komælk fra Midtjylland. Det økologiske mejeri producerer denne utrolig fine faste ost. De lokale økologiske landmænd gør en dyd ud af, at leve op til de økologiske krav om høj mælkekvalitet. Køerne går frit langs Himmelbjerget rod, hvor der er en meget frodig natur. Mælken holdes i separate tanke og føres skånsomt ind i de små ostekar på kun 1000 liter, hvor osteprocessen foregår, hvorefter den presses nænsomt i de gamle osteforme. Osten modnes i 12-16 mdr. på GRAND fromages Affinageri. Osten er fast med fine toner af karamel, brændte mandel og er fint afrundet med en let syre. 

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.