0
Blomkål i ramsløgsgratin med stegte grønne bønner

Blomkål i ramsløgsgratin med stegte grønne bønner

Hovedingrediens:
Grøntsager
Sæson:
Forår
Tilberedningstid:
40 minutter
Opskriftstype:
Co2 venlig
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
bagekartofler
1 min.
Kartoflerne

Forvarm ovnen til 225 grader. 

Skrub kartoflerne under vand, og skær dem i 1 cm. tynde skiver. Spred dem ud på en bageplade dækket med bagepapir. Vend dem i 1 spsk. olie pr. person, og bag dem i ca. 20 min., indtil de har fået en mørk overflade og er blevet møre.

ramsløgsødmælkhvedemel
10 min.
Bechamel

Skyl ramsløget, afdryp det for vand, og hak både stilke og blade fint. 

Varm en kasserolle eller gryde op ved middelvarme. Den skal helst være med runde kanter i bunden, så det bliver nemmere at piske sovsen med et piskeris. 

Tilsæt 1 spsk. olie og 1/2 spsk. mel pr. person, og rør rundt i 1 min. Hæld mælken i lidt efter lidt under omrøring, så der ikke dannes klumper. Sluk for blusset, tilsæt ramsløget, og smag til med salt.

blomkålsennepraspkrystal karl
20 min.
Blomkål

Skyl kålet grundigt, skær roden fra, og skær kålet i store stykker. Kom stykkerne op i et ildfast fad, og vend det godt rundt med sennep. Vend efterfølgende kålet rundt i salt, rasp og revet ost. Hæld bechamelsovsen ned til kålstykkerne (kålet skal kun halvt dækkes af sovs), og bag det hele i ovnen i ca. 20 min., indtil kålet har fået en mørk overflade og er blevet mørt. 

grønne bønnerLys eddike
30 min.
Bønnerne

Sæt en gryde med saltet vand over at koge. 

Nip bunden af bønnerne, og kog dem i ca. 5-7 min. Dræn vandet fra, og steg dem på en varm pande i lidt olie i ca. 1 min. under omrøring. Smages til med salt, peber og lidt eddike. 

40 min.
Anretning

Servér de bagte kartofler med blomkålsgratinen og de stegte bønner. 

Bonusinfo

Ramsløget findes helt naturligt i mange danske skove, typisk fra midt marts til maj. Vi kan vi derfor kun anbefale, at du stikker et smut i skoven og plukker ramsløg til et par omgange mere, når du har spist denne portion. Du kan både bruge bladene og selve løget, som gror under jorden.

Ramsløg gror oftest som store, brede områder i bunden af særligt løvskov, men du kan også være heldig at finde dem i parker. Ramsløg kan godt lide, at jorden er fugtig. Pluk forsigtigt de blade du skal bruge, så der både er nok til andre og til næste år.

OBS!! Vær opmærksom på, at ramsløget kan forveksles med den giftige liljekonval, høsttidløs og dansk arum. Ramsløget kan dog genkendes på både smagen og den kraftige duft af hvidløg, som ingen af de andre planter har. Er du i tvivl, så lad dem stå.

Bonusinfo

VIGTIG INFO:
På grund af grønne bønners naturlige indhold af stoffet lektiner - anbefaler fødevarestyrelsen at koge bønnerne i 5 til 10 min. afhængig af størrelse. Det gælder også, hvis bønnerne efterfølgende skal pandesteges.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?