Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Fjern de træede ender på aspargeserne ved at brække dem af.
Snit dem på skrå i ca 2-3 mm. tykke skiver.
Hak hvidløg og skalotteløg fint.
Kom lidt god olivenolie i en gryde, tilsæt de hakkede skalotteløg og hvidløg, og sautér til de er klare, uden at have taget farve. Krydr med salt og peber.
Skyl risene grundigt i rigeligt koldt vand. Hæld dem i en gryde, og rør rundt med en ske eller med hånden. Kassér derefter vandet, der er blevet hvidt. Gentag, indtil vandet er klart. Lad dem dryppe af i en sigte. Tilsæt risene til gryden med løg, og sautér i 1-2 min. til også de er klare, igen uden at tage farve.
Dæk herefter risene med kogende vand, og tilføj grøntsagsbouillon. Kog stille og roligt, mens du rører i risene jævnligt.
Tilsæt løbende mere vand, efterhånden som væden absorberes af risene. Fortsæt indtil risene er møre, men stadig har let bid (al dente). Det tager som regel 12-15 min. Det er vigtigt, at du rører et par gange undervejs ,samt at du anvender medium til lav varme, ellers brænder risottoen på. Når risene er ”al dente”, er de færdige.
Tilbered asparges og forårsløg, mens risene koger.
Soignér forårsløg, og del den lyse del i 2-3 cm lange stykker.
Fintsnit den grønne del, og gem den til senere.
Damp aspargesstykkerne og den lyse del af forårsløgene i en lille gryde med låg i 2 spsk. smør, 2 spsk. vand samt lidt salt i ca. 1 min. Sæt dem til side til senere.
Riv parmesan fint, og vend det i den færdige risotto (gem lidt til senere).
Tag gryden af blusset, kom creme fraiche i, og rør rundt, til den er absorberet i risene. Lad risottoen hvile 4-5 min. under låg.
De dampede asparges og forårsløg samt væden derfra tilsættes risottoen.
Smag risottoen til med salt, sort peber, lidt citronsaft og evt. lidt revet citronskal (kun det gule).
Vend fintskårne forårsløgtoppe deri, og servér straks.
Del fisken i 2-3 mindre stykker pr. pers., og krydr med salt og peber.
Steg fisken på en godt varm pande i halvt smør og halvt neutral olie, og steg primært stykkerne på skindsiden i ca. 2 min., til de er gyldne og sprøde.
Tilsæt et par smørklatter, og vend fiskene, når smørret er ”bruset af”. Steg videre, mens du hele tiden "drypsteger" ved at tage smør fra panden med en spiseske, og hælde det over fisken. Fortsæt drypstegningen i 1 min.
Krydr igen med lidt salt og peber, før du serverer (Brug gerne godt flagesalt som fx Læsø- eller Maldonsalt).
Anret som vist på billedet, og drys det sidste parmesan over.
Kend din fisk: Kulmule
GASTRONOMISK
Kulmulens kød er hvidt og meget saftigt og er, sammenlignet med torskens kød, nemmere at holde saftigt ved tilberedning. Det ferske kød kan virke meget løst, men det samler sig ved tilberedning.
Kulmulen er især en delikatesse i Sydeuropa, men er også de senere år blevet mere værdsat i Danmark. Det er dog fortsat Sydeuropa, der aftager hovedparten af de kulmuler, der landes i Danmark. I Sydeuropa har man desuden tradition for også at spise kulmulens rogn.
Som andre torskefisk kan kulmulen tilberedes på flere forskellige måder. Den er særligt saftig og smagfuld som stegt, grillet eller bagt.
SUNDHED
Kulmulen er en meget mager fisk med kun 0,4 g fedt/100g. Den har et proteinindhold på ca. 16,5g/100g. Til gengæld er den særligt rig på selen, kalium og kalcium.
Læs mere om kulmule her > KEND DIN FISK
Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.
Kundekommentarer ()