
Nip bønnerne og del dem i 2-3 stykker. Blancher dem i min. 5-7 minutter. i kogende letsaltet vand, overhæld dem med koldt vand og dryp af. Halver tomaterne og hak hvidløget fint. Bland med bønner, olie, salt, peber og evt. groftrevne basilikumblade og lad det trække, mens spaghettien koges al dente i rigeligt letsaltet vand. Hæld vandet fra spaghettien og kom den retur i gryden. Hæld tomatblandingen i og vend godt rundt. Fordel retten i 4 dybe tallerkner og kryml gedeosten henover. Server straks med godt brød og evt. oliventapanade til.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
VIGTIG INFO:
På grund af grønne bønners naturlige indhold af stoffet lektiner - anbefaler fødevarestyrelsen at koge bønnerne i 5 til 10 min. afhængig af størrelse. Det gælder også, hvis bønnerne efterfølgende skal pandesteges.
Kommentarer og forslag til opskriften