
Skyl risene i rigeligt vand for at fjerne stivelsen, så risene ikke bliver grødet. Bring risene op at koge i ca. 1 dl letsaltet vand pr. person med låg på. Når vandet koger, røres der én enkelt gang i risene, og der skrues helt ned for blusset. Når vandet er fordampet efter ca. 5-10 min., slukkes blusset. Lad risene hvile med låg på i 5 min. før brug.
Forvarm ovnen til 220 °C. Skræl sellerien, skær den i 2x2 cm tern, og krydr med salt og 1 spsk. olie pr. person. Læg ternene på en bageplade dækket med bagepapir, og bag dem i ca. 15 min, til de har fået en gylden overflade og er bløde hele vejen igennem.
Solsikkekernerne ristes på en tør pande over middel varme, indtil de bliver gyldenbrune i overfladen. Tag dem af varmen og gem til senere.
Pil hvidløget, skyl druerne, korianderen og chilien og afdryp for vand. Kom det hele op i en skål (vær varsom med mængden af chili, hvis du ikke ønsker retten for stærk. Dosér løbende). Vend det hele grundigt med 1 spsk. olivenolie pr. person, lidt eddike, salt og sukker, og blend det hele i en foodprocessor eller med en stavblender. Smages evt. til med ekstra eddike, salt eller sukker.
Skyl kålen grundigt, afdryp for vand, og skær den i så tynde strimler som muligt med et mandolinjern eller en skarp kniv. Krydr kålen godt med citronsaft, salt og peber.
Fordel risene i dybe skåle og anret sellerien, sovsen, kålen og kernerne henover.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften