Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Kog 2 dl vand op med 50 g salt. Tag gryden af varmen, og kom mandlerne i vandet. Lad mandlerne salte i mindst 10 min., gerne i 20. Kasser saltvandet, kom de afdryppede mandler i et ildfast fad, og bag dem i en forvarmet ovn ved 175 grader i ca. 15 min., til de er gyldne og får et lille lag hvid saltcoating. Lad dem køle lidt af, og hak dem groft.
Skalotteløg pilles og hakkes fint. Hvidløg pilles, og halvdelen hakkes fint. Riv lidt citronskal, og pres saften fra en citron. Del blomkål i bittesmå buketter. Riv osten fint. Skyl, pluk og finthak basilikum.
Kom 1/2 tsk. god olivenolie pr. person i en gryde, og tilsæt de hakkede skalotteløg og hvidløg, som sauteres, til de er klare uden at have taget farve. Krydr med salt og peber.
Sorghum skylles grundigt i flere hold koldt vand, og drænes i en sigte. De drænede sorghum tilsættes gryden med løg, og sauteres i 1-2 min., uden at de tager farve.
Har du en sjat tør hvidvin stående, er det NU du skal tilføre et generøst skvæt (ca. 1/2 dl. pr. kuvert du laver mad til)
Dæk derefter sorghum med kogende vand (eller bouillon, hønse- eller grøntsagsbouillon er godt at bruge), og kog stille og roligt, mens du rører jævnligt. Tilsæt løbende mere vand/bouillon, efterhånden som væden absorberes af sorghummen. Fortsæt indtil sorghum er mør, men stadig har let bid (al dente). Det tager som regel 10-12 min. Det er vigtigt, at du rører et par gange undervejs, ellers brænder sorghum-ottoen på.
Vend revet ost i sorghum-ottoen (brug halvdelen her). Rør forsigtigt rundt, mens retten varmes op til lige under kogepunktet. Tag gryden af varmen.
Lad sorghum-ottoen hvile 5 min. under låg. Smag nu til med salt, peber, lidt citronsaft, lidt revet citronskal (kun det gule) samt evt. mere ost.
Damp de små blomkålsbuketter i en bredbundet gryde med låg i 1/2 dl vand samt lidt salt. De dampede blomkål, og lagen de er kogt i, tilsættes sorghum-ottoen sammen med de hakkede, saltede mandler og finthakket basilikum (gem lidt til pynt).
Smag til igen.
Del fisken i portions stykker. Krydr med salt og peber. Steg fisken i 2-3 min. på skindsiden i 1/2 spsk. olie pr. person på en varm pande sammen med resten af hvidløget. Skru ned for blusset, og lad fisken stege videre, til kødet netop begynder at få en mælkehvid farve. Tilsæt 1 tsk. olie mere pr. person, og lad det bruse op. Vend fisken og tæl til 10 - VOILÀ - nu er fisken klar til servering.
Som vist på billedet. Drys med det sidste basilikum og ost.
Kend din fisk: Kuller
GASTRONOMISK
Kullerens kød er hvidt, magert og oftest mere fast end torskens. Den spisemæssige højsæson er størst i efterårsmånederne. Herhjemme har den særligt været saltet og tørret som klipfisk, og nogle steder desuden røget. Man vil i de fleste retter kunne erstatte kuller med torsk, lange, kulmule eller lyssej, og den kan som torsk tilberedes på mange måder - pocheret, dampet, bagt og stegt i smør.
Kulleren er meget populær i Storbritannien, hvor den både spises koldrøget som Finnan haddie og varmrøget som Arbroath smokie. Kuller er desuden en af de foretrukne fisk til fish & chips.
SUNDHED
Kulleren er en mager fisk med kun ca. 1g fedt/100 g. Proteinindholdet er ca. 19g/100 g. Den er særligt rig på selen, der styrker vores immunforsvar og hos mænd sætter sædproduktionen op.
Læs mere om kuller her > KEND DIN FISK
Bavnhøj osten er fremstillet af komælk. De økologiske landmænd som har køerne græssende i det Midtjyske er meget påpasselige med deres køer. De skal ud i naturen og spise frisk græs for at mælken kan blive så rig på smag som mulig i denne faste ost. Det økologiske mejeri har ostemesteren Bjarne som sikrer at fremstillingen foretages efter de bedste håndværks principper. Når osten er saltet og formodnet på mejeriet færdigmodnes den på GRAND fromages affinageri. Osten har en fin rund smag, med noter fra lagringen.
Velegnet som smagsforstærker og gratinering af fisk, grøntsager og kartofler, samt i salater.
Kundekommentarer ()