Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Skyl, og del evt. kartoflerne i halve.
Sæt dem over at koge i vand med rigeligt salt (1 spsk. pr. liter), og kog i ca. 10 min., til kartoflerne er møre.
Drys salt og peber på kulmulefileterne, og dup skindsiden tør.
Pil løget, og skær det i fine tern. Skær svampene i skiver.
Sæt en pande over ved middelhøj varme, og kom olie og en lille klat smør på. Når smørret er bruset op, sauteres svampe og finthakkede løg i 2 min.
Kom svampesovsen i, og giv den et opkog. Skru ned, og smag til med lidt salt, peber og lidt revet citronskal. Lad sovsen småsimre, mens du laver fisken.
Skær spidskålen i grove strimler.
Sæt en ny pande over høj varme, og tilsæt olie og en klat smør, så det bruser op.
Kom kulmulefileter på med skindsiden nedad, og steg i 4-5 min..
Imens fisken steger, skrues op for svampesovsen. Tilsæt spidskål, og sautér i ca. 1 min., til spidskålen er faldet sammen. Sluk, og sæt sovsen til side.
Vend fisken, steg i yderligere i 30 sekunder, og sluk for blusset.
Tjek, at kartoflerne er færdige, og hæld vandet fra.
Servér fisk, spidskål i svampesovs og kartofler ved bordet, eller anret på tallerkener.
Kend din fisk: Kulmule
GASTRONOMISK
Kulmulens kød er hvidt og meget saftigt og er, sammenlignet med torskens kød, nemmere at holde saftigt ved tilberedning. Det ferske kød kan virke meget løst, men det samler sig ved tilberedning.
Kulmulen er især en delikatesse i Sydeuropa, men er også de senere år blevet mere værdsat i Danmark. Det er dog fortsat Sydeuropa, der aftager hovedparten af de kulmuler, der landes i Danmark. I Sydeuropa har man desuden tradition for også at spise kulmulens rogn.
Som andre torskefisk kan kulmulen tilberedes på flere forskellige måder. Den er særligt saftig og smagfuld som stegt, grillet eller bagt.
SUNDHED
Kulmulen er en meget mager fisk med kun 0,4 g fedt/100g. Den har et proteinindhold på ca. 16,5g/100g. Til gengæld er den særligt rig på selen, kalium og kalcium.
Læs mere om kulmule her > KEND DIN FISK
Den brune champignon minder om den hvide champignon. Den har en skærmformet, lys brun hat og nedenunder gemmer de rosa-rødbrune lameller sig.
Kommentarer og forslag til opskriften