Forvarm ovnen til 220 °C. Skrub kartoflerne grundigt eller skræl dem, hvis du foretrækker en lidt mildere smag. Skær kartoflerne i stave, og krydr dem med salt og 1 spsk. olie pr. person. Læg kartoflerne på en bageplade dækket med bagepapir, og bag dem i ca. 20 min., til de har fået en gylden overflade og er bløde hele vejen igennem.
Skær fisken i store stykker, krydr den med salt på alle sider, og læg dem til side.
Skræl glaskålen, skyl agurken, og skær begge i tynde skiver. Krydr dem med salt og 1 spsk. eddike pr. person.
Pil hvidløget, skræl ingefæren, og riv dem på den fine side af et rivejern ned i en lille skål. Tilsæt tahin, soya, 1/2 tsk. honning, 1/2 spsk. eddike og 1 spsk. olie pr. person, og smag til med salt og peber. Dressingen skal ikke være for tyk. Tilsæt evt. lidt vand for at give dressingen en flydende konsistens.
Vend dressingen i salaten lige før servering.
Varm en pande op ved høj varme.
Når panden er godt gennemvarm, tilsættes 1 spsk. olie pr. person. Læg fisken på panden, og lad den stege på den ene side i 3 min. ved middelvarme.
Vend fisken om på den modsatte side, og steg videre i 1 min. Vil du have fisken helt gennemstegt, så lad den stege 3 min. på begge sider.
Tag fisken af panden, og servér straks.
Servér den stegte fisk med de bagte søde kartofler og salaten.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kundekommentarer ()