0
Stegt rødbede med rygeost/peberrodscreme og fennikelpølser

Stegt rødbede med rygeost/peberrodscreme og fennikelpølser

Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Co2 venlig
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
grünkernsalt
1 min.
Grünkern

Kom grünkern i en gryde med rigeligt vand og et skud salt. Lad den koge stille og roligt under låg i ca. 20 min., til de er møre.

rødbederolivenolie, ekstra jomfrusaltsort peber
3 min.
Rødbederne

Skræl rødbederne, skyl dem grundigt, og skær dem i grove tern. Varm en pande op ved middel varme. Steg rødbedeternene i 1 spsk. olie pr. person og smøret i ca. 15 min. Hav hele tiden låg på under stegningen, og rør lidt i rødbederne undervejs. På den måde bliver rødbederne både stegt og dampet på samme tid. Krydres med salt og peber. 

 

Fynsk Rygeost  - fra Gundestrup Mejeripeberrod
10 min.
Rygeostcreme

Kom rygeosten op i en skål, og rør lidt vand i den, så den bliver lidt mere flydende. 

Skræl peberroden, riv den i rygeosten, og smag til med salt. 

fennikelpølse fra Bodebjerg charcuterie
20 min.
Pølserne

Kom pølserne på en kold pande med 1/2 spsk. olie pr. person, og steg pølserne i ca. 4 min på hver side.

kørvelrosiner
25 min.
Grünkern

Skyl kørvelen grundigt, afdryp for vand, og hak den groft. Kom kørvelen op i en skål sammen med grünkern, rødbederne, ½ spsk. olivenolie, rosinerne, revet citronskal og citronsaften. Smages til med salt og peber. 

30 min.
Anretning

Servér pølserne med rødbedesalaten og rygeostcremen.

Bonusinfo

Rygeosten er den eneste ægte danske ost, der ikke er inspireret fra udlandet. Ostetypen har sin start på Fyn i 1800-tallet, hvor den blev lavet ude på mange gårde. Dette er også årsagen til at det ofte kaldes “Fynsk Rygeost”. Nogle mener, at rygeosten dog kan spores helt tilbage til vikingetiden. Denne gamle danske specialitet har Gundestrup Mejeri specialiseret sig i at producere.

Striberne på osten stammer fra den rist, som osten ligger på mens den ryges.

Bonusinfo

I Midttyskland har man tradition for at dyrke spelt til grünkern. Grünkern er spelt der er høstet, mens den er halv moden og derefter kunstigt tørret. Det er opstået som en reaktion på perioder med ugunstigt vejr, hvilket kunne ødelægge afgrøderne for de tyske bønder. Så derfor blev der høstet før kornet var helt modent ved ca. 50% fugtindhold. Fordi de tørrede kerner smagte så godt når de blev kogt opstod der i Tyskland en tradition for at høste en del af kornet som grünkern i slutningen af ​​juli. For at lave Grünkern skal det umodne korn tørres med røg, hvilket udvikler en karakteristisk smag. Dette er grunden til, at speltdyrkningen har fundet en niche i Tyskland helt op til vor tid.

Spelt (Triticum spelta) er for øvrigt en ældgammel sort hvede som man anser for at være en hybrid mellem urhvedesorterne Emmer og Enkorn

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?