Fisk: Fileten skæres i portionsstykker der er ens i tykkelsen. Placer dem i et smurt ovnfast fad og krydr med salt og peber. Fjern kernerne fra tomaterne og skær tomatkødet i tern. Læg dem i en lille skål og rør dem sammen med lidt citronsaft, olie, salt og peber. Fordel tomaterne oven på fisken og sæt fadet i en 200 grader varm ovn i ca. 10 min. Fisken må gerne trække tildækket med stanniol i ca. 5 min. bagefter - inden den serveres.
Aspargessauté: Skalotteløget hakkes fint og aspargeserne skæres i skrå stave (både grønne og hvide asparges kan benyttes. Bruges hvide skal de skrælles, og på både de hvide og de grønne skal de træede ender kasseres). Skalotteløgene sauteres i en gryde i lidt olie til de er bløde hvorefter aspargeserne tilsættes. Dernæst tilsættes hvidvinen og væden koges ind til det halve. Tilsæt fløden og lad væden koge ind til sauteén får en cremet konsistens (kan evt. også jævnes med lidt maizena). Lige inden servering tilsættes friskhakket basilikum.
Server retten sammen med små kartofler.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kommentarer og forslag til opskriften