0
Tortilla med mexisovs, kylling og grønkål
Hovedingrediens:
Fjerkræ
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
20 minutter
Opskriftstype:
Hurtige kødretter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
rødløgsalt & pebersukkerlime
0 min.
Lynsylt løgene

Skær halvdelen af rødløg i fine tern, og resten i fine ringe.

Kom løgringene i en lille skål med lidt salt og 1/2 tsk. sukker pr. kuvert, og knug det godt.

Riv og pres halvdelen af lime i skålen til løgskiverne, og rør rundt. 

Kylling i strimlertomatpassatarødløgMexi-kiddo krydderiblanding
3 min.
Lav kylling og tomat sovs.

Sæt en stor gryde over på middelhøj varme, og tilsæt en sjat olivenolie. 

Steg kyllingestrimlerne af med lidt salt, indtil de skifter farve. Tilsæt derefter krydderiblanding og det hakkede løg, og steg i 1 minut. 

Tilsæt tomatsovs og skru ned på middelvarme. Lad retten småsimre indtil servering, hvor du kan smage til med salt, peber og sukker. 

glaskålgrønkål
10 min.
Skær grønt

Skær grønkålen i fine strimler.

Skræl glaskålen med en kniv, og skær den i fine tern.

15 min.
Anretning

Server de lune tortillas med kylling og tomatsovs, sprødt grønt og syltede rødløg.

Kom til sidst yoghurt og lidt frisk limesaft over.

Majstortillas - nixtamal
20 min.
Lun tortillas

Lun tortillas en af gangen på en varm pande. 

Hold tortillaerne lune i et fugtigt viskestykke, efterhånden som de er klar.

Bonusinfo

Vi bruger kun autentiske tortillas100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Bonusinfo

Mexi-kiddo krydderiblanding er en mild og børnevenlig krydderiblanding der indeholder:
  • 30% Spidskommen
  • 15% korianderfrø
  • 15% Oregano 
  • 15% Sød paprika 
  • 10% hvidløgspulver
  • 5% løgpulver
  • 5% ancho mulato chili
  • 5% pasilla chili

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?