0
Vietnamesiske friske forårsruller med peanut dip og sprød mørksej

Vietnamesiske friske forårsruller med peanut dip og sprød mørksej

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Vietnamesisk
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Jeg er absolut ellevild med friske vietnamesiske forårsruller eller rispapirruller, som mange kalder dem, da de netop er lavet af rispapir.

Man fylder rispapiret med lækre, sprøde, fintskårne grøntsager, masser af friske krydderurter, kød, kylling, fisk eller skaldyr samt gode cremer, dips eller dressinger.

Ruller dem sammen som en forårsrulle, og serverer dem sammen med en eller flere lækre dips.

I min familie synes mine børn, at det er en fest, hver gang vi skal have disse ruller.

Vi plejer bare at sætte det hele på bordet i en masse små skåle og fade, og så er der ellers dømt rul-selv-ruller.

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

jasminris
1 min.
Kogte ris

Skyl risene grundigt i rigeligt koldt vand. Hæld dem i en gryde, og rør rundt med en ske eller med hånden. Kassér derefter vandet, der er blevet hvidt. Gentag, indtil vandet er klart.

Kog rigeligt vand (som når du koger pasta) op med lidt salt i. Kom ris i, når vandet koger. Sæt låg på, bring tilbage i kog, og skru ned, så risene netop koger! 

Sæt uret, tik, tak - efter 9 min. hældes vandet fra. På med låget igen, skru ned på 1, og lad risene trække 5-10 min.

nam pla (fiskesauce)limerød chilipeanutshvidløg
2 min.
Nước Chấm dippingsauce

Rør fiskesauce og limesaft sammen med samme mængde vand, som der er væske. Tilsæt 1-2 spsk. rørsukker, og rør til det er opløst. Fintsnit chili og hvidløg, og kom begge del i dippingsaucen. Lad den trække til senere.

Fif: hvis du kan lide dippingsaucen hot, så lader du bare kernerne blive i chilien. Skal den være mere mild, kan de skæres fra og kasseres.

Kom til sidst lidt hakkede peanuts i dippen (gem lidt til senere).

mørksejfilet uden skind
5 min.
Fisk del 1

Skær fisken ud i mindre stykker (fx 6 stk. pr. pers), vend dem med 1/3 af Nước Chấm dippingsaucen, og lad dem trække i 5-10 min.

mynteagurkgulerod
10 min.
Gulerod, agurk & mynte

Skræl og skær gulerod i så fine strimler som muligt (her kan man med fordel anvende et mandolinjern).

Pluk mynte.

Skær agurk i fin julienne (brug også gerne her et mandolinjern).

Kom hver ting i individuelle skåle.

mørksejfilet uden skind
20 min.
Fisk del 2

Vend fiskestykkerne i lidt maizena, kartoffelmel eller almindeligt mel.

Fritér dem i en lille friture, eller steg dem i rigeligt olie på en pande, til de er sprøde og gyldne.

Kom den sprøde fisk på fedtsugende papir, og drys med lidt fint salt.

peanutsVietnamesisk rispapir / Bánh tránglimemynte
35 min.
Anretning

Kom rispapir på en tallerken, og sæt en stor skål med lunt vand foran dig (den skal være stor nok til, at du kan dyppe rispapiret deri).

Kom den stegte fisk, gulerødder, agurk, mynte og resten af Nước Chấm dippingsauce i skåle.

Dyp nu ét stykke rispapir i det varme vand, kom det på en tallerken, fordel lidt fyld og mynteblade i midten, og drys med lidt peanuts. 

Læg fisk og fyld lige under midten af rispapiret, uden at det når helt ud til kanten. Fold nu siderne ca. 2 cm ind om fyldet, og fold så bunden ind over de overlappede sider. Nu skal der blot strammes op ved at rulle den resterende del stramt op. Lav alle de ruller du kan, og lige inden servering halverer du dem med en skarp kniv.

Servér limebåde samt kogte ris i små skåle til. NB. Risene skal ikke fyldes i rispapiret.

Alternativt kan du stille det hele på bordet, og lade familien lave "saml selv", det er rigtig hyggeligt og sjovt.

Dyp i Nước Chấm dippingsauce.

 

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Se på illustrationen her hvor nemt det er at rulle en frisk vietnamesisk forårsrulle. Rispapiret dyppes først hurtigt i et fad med lunt vand.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?