0

Vietnamesiske friske forårsruller med peanut dip og sprød kuller

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Vietnamesisk
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Jeg er absolut ellevild med friske vietnamesiske forårsruller eller rispapirruller, som mange kalder dem, da de netop er lavet af rispapir. Man fylder rispapiret med lækre, sprøde, fintskårne grøntsager, masser af friske krydderurter, kød, kylling, fisk eller skaldyr samt gode cremer, dips eller dressinger. Ruller dem sammen som en forårsrulle, og serverer dem sammen med en eller flere lækre dips.

I min familie synes mine børn, at det er en fest, hver gang vi skal have disse ruller. Vi plejer bare at sætte det hele på bordet i en masse små skåle og fade, og så er der ellers dømt rul-selv-ruller.

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

jasminris
1 min.
Kogte ris

Skyl risene grundigt i rigeligt koldt vand. Hæld dem i en gryde, og rør rundt med en ske eller med hånden. Kassér derefter vandet, der er blevet hvidt. Gentag, indtil vandet er klart.

Kog rigeligt vand (som når du koger pasta) op med lidt salt i. Kom ris i, når vandet koger. Sæt låg på, bring tilbage i kog, og skru ned, så risene netop koger! 

Sæt uret, tik, tak - efter 9 min. hældes vandet fra. På med låget igen, skru ned på 1, og lad risene trække 5-10 min.

nam pla (fiskesauce)limerød chilipeanuts
2 min.
Peanut dippingsauce

Rør fishsauce og limesaft sammen med samme mængde vand, som der er væske. Tilsæt 1-2 spsk. rørsukker, og rør til det er opløst. Fintsnit chili og hvidløg, og kom begge del i dippingsaucen. Lad den trække til senere.

Fif: hvis du kan lide dippingsaucen hot, så lader du bare kernerne blive i chilien. Skal den være mere mild, kan de skæres fra og kasseres. Kom til sidst hakkede peanuts i dippen.

kullerfilet uden skind
5 min.
Fisk del 1

Skær fisken ud i mindre stykker (fx 6 pr. person). Vend fiskestykkerne med 1/3 af Nước Chấm dippingsaucen, og lad dem trække i 5-10 min.

mynteagurkgulerod
10 min.
Gulerod, agurk & koriander

Skræl og skær gulerod i så fine strimler som muligt (her kan man med fordel anvende et mandolinjern).

Skær agurk i fin julienne  - brug også her gerne et mandolinjern.

Skær den nederste 1/3 af korianderstilkene, og kassér disse.

Kom hver ting i individuelle skåle.

kullerfilet uden skind
20 min.
Fisk del 2

Vend fiskestykkerne i lidt maizena, kartoffelmel eller almindeligt mel.

Fritér dem i en lille friture, eller steg dem i rigeligt olie på en pande, til de er sprøde og gyldne.

Kom den sprøde fisk på fedtsugende papir.

Drys med lidt fint salt.

peanutsVietnamesisk rispapir / Bánh tránglime
35 min.
Anretning

Kom rispapir på en tallerken, og sæt en stor skål med lunt vand foran dig (den skal være stor nok til, at du kan dyppe rispapiret deri).

Kom den stegte fisk, gulerødder, agurk, krydderurter og resten af Nước Chấm dippingsauce i skåle.

Dyp nu ét stykke rispapir i det varme vand. Kom det på en tallerken, og fordel lidt fyld i midten - drys med lidt peanuts. 

Læg fisk og fyld lige under midten af rispapiret, uden at det når helt ud til kanten. Fold nu siderne ca. 2 cm ind om fyldet, og fold så bunden ind over de overlappede sider. Nu skal der blot strammes op ved at rulle den resterende del stramt op. Lav alle de ruller du kan, og lige inden servering halverer du dem med en skarp kniv.

Servér limebåde samt kogte ris i små skåle til. NB. Risene skal ikke fyldes i rispapiret.

Alternativt kan du stille det hele på bordet, og lade familien lave "saml selv", det er rigtig hyggeligt og sjovt.

Dyp i Nước Chấm dippingsauce.

 

Bonusinfo

Kend din fisk: Kuller

GASTRONOMISK

Kullerens kød er hvidt, magert og oftest mere fast end torskens. Den spisemæssige højsæson er størst i efterårsmånederne. Herhjemme har den særligt været saltet og tørret som klipfisk, og nogle steder desuden røget. Man vil i de fleste retter kunne erstatte kuller med torsk, lange, kulmule eller lyssej, og den kan som torsk tilberedes på mange måder - pocheret, dampet, bagt og stegt i smør.

Kulleren er meget populær i Storbritannien, hvor den både spises koldrøget som Finnan haddie og varmrøget som Arbroath smokie. Kuller er desuden en af de foretrukne fisk til fish & chips.

SUNDHED

Kulleren er en mager fisk med kun ca. 1g fedt/100 g. Proteinindholdet er ca. 19g/100 g. Den er særligt rig på selen, der styrker vores immunforsvar og hos mænd sætter sædproduktionen op.

Læs mere om kuller her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Se på illustrationen her hvor nemt det er at rulle en frisk vietnamesisk forårsrulle. Rispapiret dyppes først hurtigt i et fad med lunt vand.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?