Ragôut: Rist allehånde, peberkorn, spidskommen og enebær på en tør pande til de begynder at frigive de æteriske olier og duft og knus dem derefter i en morter til en fin pulver. Vend kødet med halvdelen af kryderierne samt et par teskefulde salt - lad det trække i 15-20 minutter. Drys hvedemel på kødet og vend det rundt så alt kødet er dækket. Kassér det overskydende mel. Steg kødet i halvt olie og halvt smør på en pande - steg det af flere omgange så du får det godt brunet af uden at det klister sammen og koger på panden - GODT MED VARME PÅ! Kom kødet over i en stor tykbundet gryde. Skær bacon ud i tern af 3x3 mm og rist af på samme pande til det er semisprødt - kom det over kødet i gryden (kassér fedtstoffet).
Skær grøntsagerne ud i tern af ca 1 x 1 cm og tilsæt til gryden med det brunede kød og bacon , vend rundt. Kom rødvin på og tilsæt plukket timaian samt resten af krydderblandingen samt lidt salt og kog vinen ind til det halve - tilsæt nu fond og lad retten simre i ca. 5-10 minutter, mens du skummer for fedt og urenheder. Tilsæt halvdelen af fløden og kog igennem. Dæk med bagepapir og kom låg på gryden og sæt den i en ovn ved 135 grader i 2-2,5 time.
Fjern bagepapiret og sæt gryden tilbage på blusset og tilsæt nu den resterende fløde - kog igennem til passende konsistens og smag til med salt og peber.
Svampe: Rens svampene og del dem i passende stykker - rist dem på en pande i smør. Når de er gyldenbrune krydres de med salt og peber og tilsættes finthakkede skalotteløg og hvidløg, som ristes med et par minutter. Lige inden servering tilsættes masser af hakket persille - vend halvdelen af svampene i ragôuten lige før servering og drys den anden halvdel over.
Servér ragouten med kartoffelmos, syltede tyttebær og godt brød
Kartoffelmos:
1 kg bagekartofler - gerne Maris Piper
2,5 dl piskefløde
2,5 dl sødmælk
125 g smør
Skræl, vask og del kartoflerne - kog dem møre i rigeligt vand tilsat godt med salt. Så snart kartoflerne er møre (helt møre) hældes vandet fra - damp dem tørre på blusset. Mos kartoflerne igennem en purépresse eller mos dem med en kartoffelmoser eller et piskeris. I en anden gryde bringes fløde, mælk og smør til kogepunktet og det tilsættes til kartoflerne under heftig piskning. Smag til med salt og peber.
Syltede tyttebær:
Tag én del tyttebær (ok med frost) og én del rørsukker og lidt citronskal og bring i kog - sluk og køl af.
Kommentarer og forslag til opskriften