0

Skærising

Familie: Pleuronectidae (Glyptocephalus cynoglossus)

Engelsk: Witch eller Torbay sole

Tysk: Hundszunge eller Rotzunge

Smagen

Skærisingen er især eftertragtet i Sydeuropa, hvor den betragtes som en af de fineste spisefisk. Skærising er en meget fin spisefisk, der sjældent når ud til fiskebutikkerne. Den er kvalitets- og prismæssigt på højde med rødtunge.

Kendetegn

Skærisingen kendes på den meget slanke kropsform. Skærising er en langstrakt, slank fladfisk med en ensfarvet, rød-brunlig øjenside og en hvidlig, grumset blindside. Den har et lille hoved med en lille mund. Overfladen er ru ligesom skrubben med en næsten lige sidelinie. Skærisingen har en gatpig, som er giftig. Giften kan deformere fingrene, hvilket i nogle tilfælde kan ses på ældre fiskere. Skærisingen kan blive op til 60 cm lang, men bliver sjældent over 40 cm.

Levevis

Skærisingen lever af bunddyr som muslinger m.fl. Skærisingen kan træffes helt ned til ca. 1500 meters dybde. Findes i næsten alle dybe norske fjorde, hvor fisken meget af tiden ligger på bunden, dækket af et tyndt lag bundmateriale. Gydningen finder sted om sommeren. Æggene gydes ved bunden på dybere vand. 

Skærising fanges året rundt, men primært fra det tidlige forår til efteråret. Skærisinger findes i Atlanterhavet fra Biscayen til Island og Svalbard samt fra Grønland til den nordøstlige del af Nordamerika. I danske farvande indtil bælterne.

I Tyskland hedder skærisingen iøvrigt "Rotzunge", mens den rigtige rødtunge hedder "Echte rotzunge". I England kaldes skærisingen for "Witch" - måske grundet den giftige pig. 

Sundhed

Skærising er en halvfed fisk, der indeholder sunde enkeltumættede samt flerumættede fedtsyrer (omega-3 fedtsyrer).