
Æblesauce: Hak 1 løg og 1 fed hvidløg fint og sauter det i lidt olie uden det tager farve. Tilsæt æblejuice og bouillon og lad saucen simre i 10 min. Smag saucen til med salt og peber og jævn den med maizena.
Kartofler: Skrub (eller skræl) kartoflerne, skær dem i grove tern og vend dem sammen med olie, salt og peber. Bag dem møre og gyldne i en 175 grader varm ovn i ca. 25 min.
Champignon: Rens champignonerne (hvis de er meget store kan de halveres). Rist dem i lidt olie på en pande til de er gyldne. Hak imens 2 fed hvidløg fint. Skru ned for varmen, tilsæt hvidløg og krydr med salt og peber. Lad svampene sautere stille og roligt til de er ensartet gyldne og møre.
Kylling: Skær en dyb lomme i hvert bryst med en skarp kniv - lav åbningen så lille som muligt! Skræl æblerne og skær dem i små tern. Striml salviebladene og hak 1 løg fint. Sauter alle tre dele i lidt olie til det er mørt. Stop fyldet ind i lommerne med en teske og luk til med en kødnål (eller trætandstikker). Krydr dem med salt og peber og brun dem i lidt olie på en pande. Læg dem i et ovnfast fad og bag dem i den 175 grader varme ovn i ca. 15 min. (til kødet er mørt).
Server sammen med en sprød grøn salat og godt groft brød.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften