Jeg har altid haft en forkærlighed for de små spanske kødboller, albondigas, som serveres i en krydret tomatsauce, og spises med brød eller ris.
Her har jeg lavet en enkel hverdagsversion med jasminris, blandet salat og et godt drys persille på toppen.
En ret, der smager af varme aftener og hyggelige middagsborde.
Ca. 40 minutter i alt, hvor flere elementer kan laves samtidig:
Forberedelse og ris: 10–12 min.
Kødboller og sauce: 20–25 min.
Anretning: 2–3 min.
Forberedelse
Find alle ingredienser og redskaber frem.
Ris
Skyl jasminrisene grundigt.
Kog dem i rigeligt, kogende letsaltet vand i 9–12 min. afhængigt af ønsket konsistens.
Hæld overskydende vand fra, og lad dem hvile under låg i mindst 5 min.
Albondigas – fars
Pil og hak zittauerløg og hvidløg fint.
Pluk, skyl og hak bredbladet persille.
Rør hakket oksekød med halvdelen af de hakkede løg, persille og hvidløg.
Smag til med lidt af krydderiblandingen, salt og peber.
Rør evt. et æg og en smule mel eller rasp i for bedre konsistens.
Albondigas – kødboller og sauce
Tril farsen til små kødboller (3–4 stk. pr. pers.).
Steg kødbollerne på en meget varm pande i lidt neutral olie, til de er gyldne og næsten gennemstegte.
Tilsæt resten af krydderiblandingen, hakket løg og hvidløg til panden.
Rist igennem med en klat smør et par minutter.
Kom flåede og hakkede tomater ved sammen med lidt vand (ca. halvt så meget som tomat).
Læg låg på, og lad det simre 10–15 min. ved svag varme.
Smag saucen til med salt, sukker og sort peber.
Fordel risene på tallerkener, og top med albondigas og sauce.
Drys med resten af persillen.
Vend skyllet mesclun mix med lidt god olivenolie og balsamico, og servér som frisk salat til.
Tips til at peppe retten op / bruge rester
Brug rester af albondigas og sauce som fyld i en sandwich dagen efter.
Risene kan bruges til en hurtig stegt ris-ret med grøntsager og et æg.
Tilsæt lidt chili eller røget paprika i saucen for mere dybde og varme.
Albondigas krydderi indeholder:
40% sød paprika, 25% hvidløgspulver, 10% sort peber, 10% røget paprika, 10% muskatnød, 4,5% gurkemeje, 0,5% safran
Mesclun er en blanding af små, spæde salater, der stammer fra Provence i Frankrig. Den traditionelle blanding inkluderer bla. kørvel, ruccola, grønne salater og endive,
Kommentarer og forslag til opskriften