Jeg elsker, når en bowl samler alt det bedste i én skål: cremede, syrlige, sprøde og krydrede elementer. Her kombinerer jeg sprød chipotle-kuller med ris, syrlig agurkesalat og mukimame-bønner – en ret, der både er frisk og mættende.
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Ca. 30 minutter i alt, hvor flere elementer kan laves samtidig:
Forberedelse og ris: 10 min
Fisk, bønner og salat: 15 min
Anretning: 2-3 min
Forberedelse
Find alle ingredienser og redskaber frem.
Skyl grøntsager, frugt og krydderurter.
Vask hænder og redskaber efter håndtering af rå fisk, kød og jordede grøntsager.
Ris
Skyl risene grundigt.
Kog dem i rigeligt, kogende letsaltet vand i 9–12 minutter alt efter ønsket konsistens.
Hæld overskydende vand fra.
Agurkesalat
Rør en lage af lige dele sukker og lys eddike.
Flæk agurken, skær den i mundrette stykker.
Hak rødløg fint.
Vend begge dele med lagen, og krydr med salt og peber.
Chipotle-sauce
Rør mayonnaise sammen med 2/3 af chipotlekrydderiblandingen.
Tilsæt lidt limesaft.
Skær resten af limen i både til servering.
Fisk og mukimame
Kog mukimame-bønnerne i saltet vand i 1 minut, og dræn.
Skær kullerfileten i tern (ca. 1×1 cm).
Krydr med salt, peber og resten af chipotlekrydderiet.
Vend ternene i mel, og steg dem gyldne og sprøde på en varm pande i olie. Krydr med salt.
Fordel risene i skåle eller dybe tallerkener. Top med agurkesalat, mukimame, stegt fisk og chipotle-sauce. Slut af med et drys peanuts.
Servér med limebåde.
Tips til at peppe retten op
Har du en moden avokado? Skær den i skiver, og brug som topping.
Drys med ristede sesamfrø for ekstra crunch og dybde.
Brug rester af ris og agurkesalat til en hurtig frokost dagen efter – fx med tun eller et spejlæg.
Kend din fisk: Kuller
GASTRONOMISK
Kullerens kød er hvidt, magert og oftest mere fast end torskens. Den spisemæssige højsæson er størst i efterårsmånederne. Herhjemme har den særligt været saltet og tørret som klipfisk, og nogle steder desuden røget. Man vil i de fleste retter kunne erstatte kuller med torsk, lange, kulmule eller lyssej, og den kan som torsk tilberedes på mange måder - pocheret, dampet, bagt og stegt i smør.
Kulleren er meget populær i Storbritannien, hvor den både spises koldrøget som Finnan haddie og varmrøget som Arbroath smokie. Kuller er desuden en af de foretrukne fisk til fish & chips.
SUNDHED
Kulleren er en mager fisk med kun ca. 1g fedt/100 g. Proteinindholdet er ca. 19g/100 g. Den er særligt rig på selen, der styrker vores immunforsvar og hos mænd sætter sædproduktionen op.
Læs mere om kuller her > KEND DIN FISK
Mukimame er bælgede edamamebønner. Edamamebønner er en sojabønne, hvor man spiser de grønne, umodne bønner. Navnene stammer fra Japan, hvor edamame betyder sojabønner med bælg, og mukimame er de bælgede bønner.
Kommentarer og forslag til opskriften