
Skræl asparges, og knæk den nederste 1/4 af. Hak denne nederste del i små stykker. Resten skæres i mundrette stykker.
Pil løget, skræl kartoflerne, og hak begge dele groft.
Varm en gryde op ved middel varme. Steg løg, kartofler og den finthakkede del af aspargesene i 1 spsk. olie pr. person under omrøring i ca. 5 min., indtil alt bliver gyldent. Tilsæt bouillon og resten af aspargeserne (gem evt. toppene, og steg dem til anretning). Hæld 3 dl vand i pr. person, og lad suppen simre i ca. 10 min., indtil kartoflerne er helt møre. Tilsæt creme frisk og blend suppen med en stavblender, til den får en cremet konsistens.
Smag til med salt og peber.
Skyl salvien, og afdryp den for vand.
Skær pitabrødet i grove tern, og rist dem på en pande sammen med salvien under omrøring i ca. 5 min. i 1/2 spsk. olivenolie pr. person, indtil brødternene får en gylden overflade.
Overfør croutoner og salvie til en skål, og vend revet ost rundt i skålen.
Skyl æblet, og skær det i små tern.
Fordel suppen i dybe tallerkener, anret croutoner og æblestykker henover og top med lidt olivenolie.
Bavnhøj osten er fremstillet af komælk. De økologiske landmænd som har køerne græssende i det Midtjyske er meget påpasselige med deres køer. De skal ud i naturen og spise frisk græs for at mælken kan blive så rig på smag som mulig i denne faste ost. Det økologiske mejeri har ostemesteren Bjarne som sikrer at fremstillingen foretages efter de bedste håndværks principper. Når osten er saltet og formodnet på mejeriet færdigmodnes den på GRAND fromages affinageri. Osten har en fin rund smag, med noter fra lagringen.
Velegnet som smagsforstærker og gratinering af fisk, grøntsager og kartofler, samt i salater.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften