Imam bayaldi betyder "Imamen der besvimede" på tyrkisk, er en fantastisk ret der har en rig historie bag sig. Ifølge legenden besvimede en imam af ren lykke, da han smagte denne delikatesse for første gang. Denne ret har dybe rødder i det osmanniske rige og har siden spredt sig til forskellige dele af det østlige Middelhavsområde, herunder Grækenland.
Historisk set stammer opskriften på Imam Bayildi fra det osmanniske kejserdømme, hvor det blev anset for at være en delikatesse, der ofte blev serveret ved festlige lejligheder og banketter. Det var en favorit blandt aristokrater og embedsmænd i det osmanniske hof.
I Grækenland er Imam Bayildi også et populært og velkendt måltid, hvor det ofte serveres som en del af en traditionel meze, en række små retter serveret som forretter eller snacks. Denne udveksling af kulinariske traditioner mellem Tyrkiet og Grækenland afspejler de historiske forbindelser og kulturelle udvekslinger mellem de to nationer gennem århundrederne.
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Tænd ovnen på 215 grader.
Pil og hak halvdelen af løg og hvidløg, og sautér dem i en gryde i lidt olivenolie, uden at de tager farve.
Tilsæt imam bayaldi krydderiblandingen, lidt salt og lidt sukker, og sautér det med i 2 min.
Tilsæt hakkede tomater, og kog det ind til en tyk homogen masse, der ikke er for våd.
Rør plukket, skyllet og hakket persille i, og smag til.
Gem lidt persille til pynt.
Del aubergine i halve på langs, og lav tre-fire én cm dybe snit ned i auberginen på kødsiden, både på langs og på tværs fra ende til anden (uden at skære helt igennem skindet).
Varm ½-1 dl olivenolie op i en stor pande til medium-høj varme. Læg auberginerne med skærefladen nedad på panden, og steg dem forsigtigt i ca. 10 min., indtil de er mørkegyldne.
Krydr med salt og peber, inden du vender, og steger dem på "skindsiden" et par min. bagefter.
Auberginerne har nu absorberet det meste af olien.
Kom de stegte auberginer i et ovnfast fad, og fordel tomatfyldet ovenpå dem. Drys med lidt sukker og citronsaft, og dryp med lidt god olivenolie.
Bag auberginerne i ovnen i 20-25 min, til de er gyldne og helt møre.
Kog de grønne linser i rigeligt saltet vand i 15-18 min. Hæld vandet fra, og lad linserne afdryppe i en sigte.
Skræl resten af løgene, halvér dem, og skær dem i meget tynde skiver, evt. på et mandolinjern.
Varm et par spsk. olivenolie op i en sauteause eller pande, kom løgene heri, og steg dem sprøde og gyldne, mens du vender ofte.
Tilsæt mujaddara krydderiblandingen til de stegte løg sammen med de kogte linser, og rør rundt.
Kom rosiner i sammen med en klat smør, og lad det hele sautere i 5 min. Smag til med salt og peber.
Som vist på billedet.
Imam bayaldi - krydderiblanding indeholder: Spidskommen, løgpulver, hvidløgspulver, sort peber, mynte, persille og kanel.
- er en klassisk ”fattigmandsret” fra Mellemøsten, hvor den laves i flere udgaver, men altid består af ris, linser og som prikken over i'et de sprødstegte løg på toppen
Skagenfoods mujaddarablanding består af:
30% Spidskommenfrø, 25% Korianderfrø, 10% Allehånde, 10% Kanel, 10% Kommen, 10% Cayennepeber og 4% Laurbærblade, 1% Safran
Kundekommentarer ()