
Kødboller: Rens gulerødderne, løget og 2 fed hvidløg og skær det hele i grove tern. Kom dem i en foodprocessor sammen med 1 tsk. oregano, salt og peber og hak det helt fint. Rør det sammen med skinkekødet til en lind fars. Tæl baconskiverne og del farsen i lige så mange portioner. Rul hver portion til en kødbolle og vikl en skive bacon udenom, så den dækker så meget af overfladen som muligt. Læg kødbollerne på en bageplade med samlingen nedad og bag dem i en 200 grader varm ovn i ca. 15 min. til de er gennembagte og baconen gylden og let sprød.
Salat: Kog pastaen al dente i letsaltet vand (som anvist på emballagen). Skær squash, rød peber og rødløg i ensartede tern på ca. 1 cm og rist dem gyldne på panden i lidt hed olie – de skal være møre, men bevare lidt bid. Pres 2 fed hvidløg ned i en skål og tilsæt revet skal og saft fra en halv citron, finthakket basilikum, ½ tsk. oregano, 5 spsk. olivenolie, 1 tsk. sukker, salt og peber. Pisk det rigtigt godt sammen og smag til med sukker, salt og citronsaft. Vend den varme pasta, de varme grøntsager og dressingen sammen i en stor skål og smag til.
Server sammen med tzatziki og godt groft brød.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften