
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
OBS: Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang & find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Tænd ovnen på 225 grader varmluft.
Kog linserne i rigeligt, godt saltet vand i 15-18 min. Kom de kogte linser op i en sigte, og lad dem dryppe af og køle til senere.
Skrub eller skræl jordskokkerne. Pil og snit skalotteløg fint. Tag ca. 1/3 af jordskokkerne fra til salat. Skær resten i mindre stykker. Steg de snittede løg i en lille gryde i lidt smør og olivenolie. Steg dem, som hvis du skulle lave bløde løg. Krydr med salt og peber. Når løgene er mørke, karamelliserede og bløde, tilsættes de skårne jordskokker. Det hele ristes under låg ved svag varme, til jordskokkerne er møre. Sørg for, at det ikke brænder på, ved at tilsætte en smule vand løbende i processen. Det er ikke meget der skal til, bare 1-2 spsk. ad gangen. Fortsæt til jordskokkerne er møre og begynder at koge ud.
Skær de sidste jordskokker meget fint på et mandolinjern. Skær også æblerne i tynde skiver på samme jern. Kom begge dele i iskoldt vand. Hak persillen. Rør kærnemælk med citronsaft, citronskal, salt og sukker. (Gem lidt citronsaft og -skal til fisken). Vend æbler, jordskokker, kogte linser og dressingen sammen med den hakkede persille. Smag til med salt, peber og evt. sukker.
Vend fisken i lidt god olie, citronsaft og -skal, og krydr den med salt og peber.
Læg fisken i et ovnfast fad med skindsiden opad, og bag den i ovnen i ca. 6-8 min.
Som vist på billedet.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften