
Start med at sætte risene over at koge efter anvisningen på pakken.
Del fisken i kuvertstykker, og krydr dem med salt. Læg dem i et smurt, ildfast fad.
Bag dem i ovnen ved 180 grader i ca. 15 min. Sæt fadet i ovnen, så det passer med, at fisken er færdig til servering.
Snit forårsløgene i tynde skiver.
Skær blomkålen ud i mindre buketter, og steg dem hårdt og kort på en pande ved høj varme i en smule olie. Steg i 2-3 min. afhængig af størrelsen på buketterne. Tilsæt den hvide del af forårsløgene til panden, og lad dem stege med kort.
Skær æblet ud i tern.
Bland lige dele fishsauce, limesaft og lidt sukker i en skål. Vend blomkål, den grønne del af forårsløgene og æbler godt rundt i marinaden.
Hak korianderen groft, både blade og stilke.
Anret risene i bunden af en dyb tallerken med den bagte fisk og grøntsager ved. Slut af med at drysse koriander over retten.
Velbekomme!
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften