Skær Stokken af artiskokkerne, så de kan stå flat. Snit toppen (ca. den øverste fjerdedel) af hver artiskok og fjern de yderste meget grove blade. Klip spidserne af bladene med en saks og gnid en halv citron godt på alle skæreflader. Pres tommelfingrene ned i midten og mellem bladene, så der biver plads til fyldet. Hak hvidløgene helt fint og rør dem sammen med rasp, 1 dl pecorino, salt og peber. Hold en artiskok ind over skålen og stop halvdelen af fyldet ned mellem bladene og sæt artiskokken i et smurt ildfast fad - gentag med den anden artiskok. Dryp artiskokkerne godt med oliven og hæld kogende vand i bunden af fadet, så det dækker med ca. 2 cm. Dæk fadet tæt til med stanniol og bag ved 220 grader i 40-45 min. eller til de føles møre ved priktest med en spids kniv. Tag fadet ud, stanniolen af og skru ovnen over på grill. Drys artoskokkerne med resten af pecorinoen og grill dem 3-4 min. Server dem hele som forret til 2 pers. eller del dem på midten og server til frokostret med salat eller som tilbehør til kød eller fjerkræ (4 pers.).
Panko er en rasp lavet på en speciel type japansk hvidt brød uden skorper. Panko laves nemlig oprindeligt af brød bagt ved at føre elektrisk strøm gennem dejen, hvilket giver brød uden skorper. Panko er velegnet til at give en skøn, sprød panering da panko har lidt større og mere ukurante krummer end almindelig rasp. Det giver raspen en luftig og ultra-sprød konsistens. Panko er yderst velegnet til friturestegning.
Bonus-info: Navnet panko stammer oprindeligt fra Portugal, hvor japanerne i sin tid lærte at bage brød af portugiserne. Pan stammer fra det portugisiske ord Pão = brød og det japanske ko betyder mel.
Pecorino Romano D.O.P er fremstillet af fåremælk i den Italienske region Roma.
Pecorino er med sin grynede konsistens meget anvendt i madlavning som riveost, smagen adskiller sig fra parmesan ved at være mere karakteristisk, salt og mere smagfuld.
Fantastisk på frisk pasta - hen over en pizza, i en salat eller blot som et stykke ost med brød.
Pecorino Romano modnes fra 4 måneder til et år.
Kommentarer og forslag til opskriften