
Skyl linserne godt og kom dem i en gryde med laurbær, de hele pillede fed hvidløg og et godt nip salt. Hæld vand på til det dækker med 2 cm og kog linserne 15 min. Skrub imens gulerødderne godt og flæk dem en gang på langs. Vend dem med lidt olie, salt og peber, bred dem ud på en bageplade og bag dem møre og gyldne ved 200 grader i ca. 25 min. Sluk for linserne og lad dem trække yderligere 5-10 min. til de er møre med bid. Befri majsene for hår og blade og kog kolberne møre i letsaltet vand, 7-8 min. Skær kernerne fra kolberne - gerne i sammenhængende "flager" - med en skarp kniv og hak løget fint. Vend linser, løg, eddike, 3 spsk. olie og gerne hakket persille sammen og smag til med salt og peber. Anret gulerødderne på et flot fad og "drys" linsesalaten over. Top med majs, smuldret feta og grofthakkede oliven og server til grillet/stegt kød, fisk eller fjerkræ.
Skagenfoods udvalgte grønne oliven er Nocellara oliven som gror på den solbeskinnede Rocca Messina ca. 40 kilometer øst for Rom. Denne familiegård er som en af de meget få certificeret til at have Oliventræerne certificerede som Økologiske. Olivene plukkes i oktober, november og december hvorefter de bringes i saltlage for at fjerne den bitre smag som er i alle oliven. Herefter udvandes de med frisk vand for at nedbringe saltindholdet i frugten. Super godt til salater, pizza, fisk og kød.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften